A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A megsérült fukusimai atomerőmű három reaktorának megolvadt fűtőelemei valószínűleg átlyukasztották a reaktortartályok nyomástűrő falát. Tokió megduplázta a sugárszennyezés becsült mértékét.

A legolvasottabb japán újság,aJomiuri Simbun úgy tudja, a japán kormány tájékoztatni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy a megolvadt nukleáris fűtőanyag valószínűleg kiszabadult mindhárom reaktortartályból, és az azt körülvevő sugárzásgátló reaktorház (containment) aljában gyülemlett fel. Mindegyik reaktortartályt egy-egy reaktorház veszi körül, s ezek alja 8 méter vastag betonrétegből áll.

A Fukusima 1. atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a múlt hónapban ismerte el, hogy az üzem egyes, kettes és hármas reaktorában részben vagy teljesen megolvadtak a fűtőelemek, de arról nem tájékoztatott, hogy a felforrósodott fűtőanyag feltehetően át is lyukasztotta a reaktortartályok falát. Mindez azonban csupán feltételezés, mivel a Tepco szakértői előtt nem ismertek a reaktorokon belül uralkodó valódi állapotok.

A NAÜ szakértői május végén egy héten át vizsgálódtak a megrongálódott atomerőműben, és az atomipar biztonságának szentelt, június 20-24 között Bécsben tartandó miniszteri értekezleten tesznek részletes jelentést az ott látottakról.

A japán kormány ma megduplázta a sérült fukusimai atomerőmű okozta sugárszennyezés becsült mértékét.

A tokiói vezetés bejelentette továbbá, hogy a március 11-i földrengést követő szökőár a korábbi becslésnél nagyobb kárt okozott a Fukusima 1. atomerőműben. A japán Nukleáris Ipari és Biztonsági Ügynökség (NISA) ma közzétett jelentésében rámutatott, hogy a korábbi becsléshez képest kétszer akkora sugárzás került a levegőbe a japán természeti csapás után. Ez a csernobili katasztrófa során felszabadult sugárszennyezés egyötödét jelenti a korábban megállapított egytizedhez képest.

A NISA közlése szerint újfajta módszert alkalmaztak a vizsgálat lefolytatása során, amely a reaktort üzemeltető Tepco vállalat módszeréhez viszonyítva "jobban tükrözi a valóságot".

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás