A rovat kizárólagos támogatója

Csak félig kell elköltöznie a Természettudományi Múzeumnak. A kiállítótér maradhat, az irodáknak és a raktáraknak viszont menniük kell a Ludovika főépületéből, ahova a Nemzeti Közszolgálati Egyetem költözik. Azt nem tudni, hova költözhet a Természettudományi kitett része, és azt se mikor.

Tisztázódni látszik a Természettudományi Múzeum sorsa. A múzeum kiállítási része működhet tovább jelenlegi helyén, az irodáknak és raktáraknak pedig akkor kell elköltözniük, ha már megvan a hely, ahova átrakják őket. Azt viszont még mindig nem tudni, hova és mikor kell majd költözni. A múzeum speciális helyzetbe került: egyik felének költöznie kell, másik fele viszont nem is költözhet a rá költött uniós pénzek miatt. Az ideális cél az új múzeumi negyedbe költözés, ennek létrehozása viszont még évekig eltarthat, így lehet, hogy az Orczy-kertben épül új épület a Természettudományi Múzeumnak.

Az új felsőoktatási intézmény, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról még tavaly év végén határozott a kormány, de a botrány idén februárban pattant ki, mikor az egyetemről szóló kormányzati sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2012. január 1-én induló egyetem a volt Ludovika akadémia épületébe fog költözni, melyet "az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak".

Kiállítás gyűjtemény nélkül? Kiállítás gyűjtemény nélkül?

A kijelentés úgy hangzott, mintha a kormányban nem tudnák, hogy a volt tisztképző épületeiben a kilencvenes évek közepe óta a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) működik. A "méltatlan elhanyagoltság" mögött pedig az áll, hogy a korábban önálló kiállítóhellyel nem létező intézmény fokozatosan újította fel és fejlesztette az épületegyüttest 10,5 milliárd forint ráköltésével. A rekonstrukcióra azonban 2008-ban elfogyott a pénz, így a kiállítótérnek használt és kívülről is rendbe hozott egykori lovarda mellett a Ludovika főépülete kívülről valóban elhanyagolt, belül pedig csak egy részét tudta a múzeum felújítani és használatba venni.

A felháborodás már csak ezért sem volt meglepő, mert a Természettudományi Múzeum Magyarország egyik legsikeresebb múzeuma, Európa tíz legnagyobb természettudományi gyűjteményének egyike. Na meg azért sem, mert a kormányzat részéről ismét a szokásos hibákat követték el: a múzeum vezetésével nem egyeztettek előre, részleteket – ha voltak egyáltalán – pedig nem közöltek.
További részletek >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás