A rovat kizárólagos támogatója

Már több mint hétezer háztartás csatlakozott a MOL használtsütőolaj-gyűjtő kampányához. Ősztől már 150 benzinkúton lehet leadni a használt sütőolajat, melyből biodízel készül Komáromban.

Több mint 9 tonna használt sütőolaj gyűlt össze és több mint hétezer gyűjtőflakon fogyott a MOL-kutakon 9 hét alatt a MOL „Kisütöttük: ide vele!” használtsütőolaj-gyűjtő kampánya során. A lakossági érdeklődésnek és az igényeknek megfelelően hamarosan tovább bővül a használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája. Rácz László, a MOL megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója és Pánczél Andrea, a társaság magyarországi kommunikációs igazgatója Komáromban, a Rossi Biofuel biodízel üzemben ismertették a MOL „Kisütöttük: ide vele!” használtsütőolaj-gyűjtő kampánya eddigi eredményeit, Székely Gábor üzemvezető pedig a biodízel gyártás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket.

A MOL májusban országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A MOL a lakosság figyelmének felkeltésére júniusban „Kisütöttük: ide vele!” néven akciót indított, melynek keretében, mindazok, akik egy MOL kútra használt étolajat vittek, egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőflakont kaptak ajándékba, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudják tárolni a használt sütőolajat.

Rácz László ismertette, hogy július 20-ig összesen több mint 9300 kg használt sütőolajat hoztak el a MOL töltőállomásokra. A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a MOL finomítóiban a dízel üzemanyagokba. „Termékeinket folyamatosan fejlesztjük. Az általunk használt biodízel komponensek egyötöde már ma is a könyezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül, amivel a lehető legfenntarthatóbb módon csökkenthetjük az üvegházi gáz kibocsátást.” – emelte ki az igazgató.

„Már az első napokban jelentős volt az érdeklődés a kutakon a gyűjtés módjáról, és ez az érdeklődés mind a mai napig fennmaradt” – mondta el Pánczél Andrea. Szerencsére az érdeklődést tett is követte, és az utóbbi 9 hétben hétezer ajándék gyűjtőflakont adtak át azoknak, akik csatlakoztak a „Kisütöttük: ide vele!” akcióhoz, és a kijelölt MOL-kutakra használt sütőolajat hoztak. A MOL magyarországi kommunikációs igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan gyűjtik és hozzák el szelektíven gyűjtött használt olajukat. Reméljük, hogy ez a szám tovább emelkedik a következő hónapokban és egyre több ember számára lesz természetes, hogy háztartásában ezt az anyagot is szelektíven, környezetbarát módon kezeli.” Az igényekre reagálva a közeljövőben újabb kutaknál teremtik meg a használt sütőolaj gyűjtés lehetőségét – jelentette be a kommunikációs igazgató – az ősszel mintegy 150-re nő ezzel a speciális szolgáltatással rendelkező kutak száma.
 

Használt sütőolajból biodízel Használt sütőolajból biodízel

A használt olajat előkezelik, és kémiailag (ún. átészterezéssel) átalakítják, így keletkezik belőle a biodízel – ismertette a folyamatot Székely Gábor. Az üzemben évente mintegy 150.000 tonna repce-, napraforgó- és szójaolajat, valamint használt sütőolajat dolgoznak fel. „A legmodernebb technológiával felszerelt üzemben az ipari-, biztonsági- és környezetvédelmi szabványoknak szigorúan megfelelve állítjuk elő a biodízelt.” – mondta el az üzemvezető. A Rossi Biofuel nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a biodízel gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerüljenek tovább felhasználásra. Az évi mintegy 22.000 tonna glicerint partnereknek adják át további hasznosításra. A mintegy 18.000 tonna szappanos vizet teljes egészében biogáz termelésre hasznosítják.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Erre a problémára nyújt környezetbarát megoldást a MOL, lehetővé téve a lakosság számára, hogy kútjain leadják az olajat.

Komáromban a Rossi Biofuel üzemében a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással újrahasznosított, környezetbarát termék lesz. Az olajat szűrik és előmelegítik, majd a reaktorban metanolt kevernek hozzá. A reakciót két lépésben végzik, először 97-99% nyers biodízel (ún. FAME – fatty acid methyl ester, azaz zsírsav-metilészter) keletkezik, majd a maradék 1-3% olajat is átalakítják biodízellé. Ezután lepárlással kinyerik a maradék metanolt, a biodízelt pedig tisztítják. Melléktermékként glicerin és szappanos víz keletkezik. A tisztított biodízel ezután a MOL finomítóiba kerül, ahol a fosszilis dízel üzemanyaghoz keverik.

Használt sütőolajból biodízel Használt sütőolajból biodízel

A Rossi Biofuel

A MOL és a Rossi Beteiligungs GmbH. 2006-ban döntött a komáromi biodízel komponens üzem építéséről annak érdekében, hogy a Magyarországon gyártott gázolaj megfeleljen az EU Megújuló Energia Direktívájának (RED). A biodízel – és egyéb megújuló energiaforrások – nagyban hozzájárulnak a világ fenntartható fejlődéséhez azáltal, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, csökkentik a fosszilis energiahordozók iránti igényt és stabilabb jövedelmezőséget biztosítanak a mezőgazdaságnak.  Az évi 150 ezer tonna biodízel előállítására képes üzemet 2007 márciusában kezdték építeni és 2007 decemberében adták át. A jelenleg 46 főt foglalkoztató üzem hozzávetőleg 35 millió eurós beruházásban épült. Ezzel a kapacitással a cég Kelet- és Közép-Európa legjelentősebb biodízel gyártó üzemei közé tartozik.

Az üzem évente mintegy 150.000 t repceolajat, szójaolajat napraforgóolajat és használt sütőolajat, valamint 18.000 t metanolt dolgoz fel. A Rossi Biofuel Zrt. gyára által előállított 150.000 tonna biodízel komponenst a MOL-csoport magyarországi, szlovákiai és olaszországi finomítóiban keverik be a fosszilis gázolajba. Ezzel a társaság biztosítja, hogy a dízel üzemanyagai megfelelnek az Európai Unió – országonként változó – biokomponens-tartalomra vonatkozó előírásainak. Magyarországon a MOL által a hagyományos üzemanyagba közel 5% arányban bekevert biodízel komponensek egyötöde már ma is a környezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül, amivel a lehető legfenntarthatóbb módon csökkenthetjük az üvegházi gáz kibocsátást.

Rácz László, a MOL megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója a greenfonak elmondta, hogy a második generációs bioüzemanyag kutatása terén már levédett technológiájuk van, és ezt most tesztelik immár nem laboratóriumi körülmények között. Az EU szabványok szerint jelenleg a benzin és diesel üzemanyagok 5 %-ának  megújuló forrásokból kell származnia. 2020-ra ezt az arányt fel kell vinni 10 %-ra. Ezt már nem lehet az élelmiszernövényekből előállított un. elsőgenerációs bioüzemanyagokkal elérni, ezért az igazgató szerint 10 éven belül ezt a mennyiséget az algákkal szeretnék megtermeltetni- természetesen a használt sütőolaj feldolgozás mellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás