Hirdetés
greenfo/mti

Románia a következő időszakban a Verespatakon tervezett aranybánya mellett másik két aranybányát is megnyit – közölte Traian Basescu román államfő. Verespatakon a román környezetvédelmi tárca a legmagasabb szintű szabványok betartását kér.

Románia első embere egy televíziós műsorban fejtette ki ismét álláspontját a romániai aranybányászatról. Elmondta, nem érzelmi, hanem pragmatikus okok miatt támogatja a verespataki aranybánya megnyitását. Megismételte azt az érvet, miszerint az arany és az ezüst nemzetközi ára jelentős mértékben megnőtt az elmúlt években. Hozzátette: a valuták bizonytalansága miatt Romániának minél nagyobb aranytartalékra van szüksége. Rámutatott: a román nemzeti bank 103 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ami 200 tonnára nőhet a következő években.

Basescu ismertette, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) tervezte verespataki aranybánya nyomán a román államot 4 százalékos járadék illeti meg a kanadai vállalattal kötött szerződés értelmében, ami azt jelenti, hogy a kitermelésre váró 300 tonna aranyból Románia 12 tonnát kaphat, a szerződés újratárgyalása esetén pedig ennél valamivel többet. Korábban ugyanis Basescu kifejtette, hogy támogatja a bánya megnyitását, de csak azzal a feltétellel, ha újratárgyalják a szerződést, és a román állam nagyobb részesedést kap az arany és az ezüst kitermeléséből.

A román államfő szerint azért nőhet a központi bank aranytartaléka, mert a következő időszakban két másik aranybányát is megnyitnak Romániában, az egyik lelőhelyen becslések szerint 50 tonna arany, a másikon pedig 54 tonna arany rejlik a föld mélyén. Basescu nem közölt részleteket a két tervezett bánya helyszínéről, de az ásványkincsek országos ügynökségének elnöke az Adevarul című napilapnak elmondta: a Hunyad megyei Felsőcsertés (Certej) és Boica (Baita) település mellett van mindkét lelőhely, ahol a Deva Gold Rt. Románia akar bányát nyitni. A Deva Gold Rt. főrészvényese a Kanadában létrehozott és a torontói tőzsdén jegyzett European Goldfields nevű vállalat.

Az ügynökség vezetője szerint ennek a két bányaberuházásnak az engedélyezése ugyanabban a szakaszban tart, mint a verespatakié, vagyis már csak a környezetvédelmi engedélyt kell megkapniuk a beruházóknak a kitermelés elkezdéséhez. A felsőcsertési bányával kapcsolatosan Magyarország 2009 végén ismertette álláspontját Romániával az ENSZ országhatárokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló egyezménye, az úgynevezett Espoo-i Egyezmény értelmében.

+++

A legmagasabb szintű szabványok betartását kéri a romániai környezetvédelmi minisztérium a Verespatakon tervezett aranybánya beruházójától – közölte a román szaktárca közleményben.

A dokumentum szerint Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter csak abban az esetben fogja javasolni jóváhagyásra a kormánynak a verespataki bánya megnyitását szorgalmazó projektet, ha a befektetési terv nem lesz ártalmas a környezetre. A dokumentum szerint a bányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation-nek (RMGC) felhívták a figyelmét, hogy két nagyon fontos követelménynek kell eleget tennie: a cianid arányát olyan szintre kell csökkentenie, hogy ne legyen ártalmas a környezetre, ezen kívül a kitermelés első éveiben biztosítani kell a pénzt a környezet rehabilitálására.

A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Unióban a gyenge sav hatására bomló cianid legnagyobb megengedett koncentrációja 10 ppm-es (milliomodrészes), a vállalat pedig 5 ppm értéket javasolt. Ennek ellenére a minisztérium augusztusban közölte az RMGC-vel, hogy az általuk javasolt 5 ppm-es koncentráció is túl magas, felkérte a befektetőt, tovább csökkentse a cianid koncentrációját olyan szintre, hogy a kitermelés után keletkezett zagy már ne lehessen ártalmas a környezetre.

A környezetvédelmi minisztérium irányítása alatt álló kormányközi szakértői bizottság a beruházás környezeti hatástanulmányának kilenc fejezete közül eddig hetet vizsgált meg. Ennek a testületnek kell javaslatot tennie, hogy ajánlja-e elfogadásra a bánya megnyitásának tervét, vagy elutasítja azt. A dokumentum emlékeztet, hogy a társadalmi vita nyomán a minisztériumhoz 517 javaslat és észrevétel érkezett a beruházással kapcsolatban. A szaktárca július végén továbbította azt a beruházónak, amelynek meg kell válaszolnia a felvetett kérdéseket. A kérdéseket és a válaszokat a kormányközi bizottság a következő ülésein vizsgálja meg.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni Verespatakon, ahol ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás