Hirdetés

Koppenhága utcáin nem az egyre több autós miatt aggódnak a helyi kerékpáros szervezetek, hanem attól, hogy az elmúlt években egyre többen ültek inkább biciklikre és csúcsidőben olyan tömeg kerekezik az utcákon, hogy az már ijesztő. A város biztonságát veszélyeztetik a dán kerékpárosok?

Felmérések szerint Koppenhága lakóinak 36 százaléka közlekedik biciklivel most és négy éven belül már ötven százaléknál lesz az arány.
A Danish Cyclists’ Federation és Wonderful Copenhagen turisztikai szervezet sikereként is elkönyvelhető, hogy a dán főváros igazi bicikli nagyhatalommá vált, ám a két szervezet most attól tart, hogy ez könnyen átfordulhat és a sok kerékpáros egymást veszélyezteti, így Koppenhága ezért kellemetlen élménnyé válhat biciklin.

A Wonderful Copenhagen munkatársa, Aneh Hajdu például azt mesélte, hogy csúcsidőben komoly kerékpáros dugók alakulnak ki és ilyenkor sohasem szállítja gyermekét biciklin, mert az túlságosan veszélyes. Sok kerékpáros egyszerűen fittyet hány a szabályokra és a tömegben igazán erőszakosan kerekeznek, ettől pedig sokan megijednek. A helyiek rendre beelőznek és leszorítják a turistákat, akik kicsit lassabbak és bizonytalanabbak a bicikliken. Beszámolók szerint a helyiek egy része egyáltalán nem előzékeny és ettől az élmény még rosszabbá válik. Gondot jelent az is, hogy szinte reménytelen a város főbb pontjain parkolóhelyet találni a kerékpároknak, de maguk a 3-4 méter széles kerékpár utak is láthatatlanok a tömegtől.

A helyi szervezetek attól tartanak, hogy mi lesz, ha a városi fejlesztések nem tartják az iramot az egyre több bringással. Bár a statisztikákból az derül ki, hogy az elmúlt években igen alacsony a kerékpáros balesetekben elhunytak száma, de félő, hogy számuk emelkedhet biciklisávokon hömpölygő egyre nagyobb tömeg miatt.
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás