Hirdetés

A TTT elnöke majdnem négy hónapot volt előzetesben, nehéz körülmények között.
Zsák szerint a Strabag márciusban 30 millióval próbálta megvesztegetni a Tiszántúli Természetvédőket. A TTT-Audi szerződés 200 milliója nem a civileknek, hanem állami szervezeteknek ment volna.

Október 5-én, szerdán 14:40 perckor szabadlábra helyezték Zsák Ferencet, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnökét, aki tíz nap híján négy hónapot volt előzetes letartóztatásban Budapesten, illetve Debrecenben. Mint arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, a természetvédő aktivistát az Audi jogtalan előny kérésével vádolta meg. A Főügyészség mostani határozatának hivatalos indoklása szerint megszűntek azok az okok, amelyek az előzetes letartóztatást indokolták.

Ma délelőtt Zsák Ferenc Tibor egy, a budapesti Szabadság (!) téren rendezett sajtótájékoztatón személyesen számolt be a vele történtekről. A tájékoztató kezdetén a Védegyletes Vida Viktor egy nagy papíron átadta neki az augusztus 15-i tüntetés résztvevőinek üzeneteit.

Az üzenetek átadásaAz üzenetek átadása

„2011 június elsején korán reggel fél hétkor a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói megjelentek az irodában, ahol dolgoztam. Közölték velem, hogy feljelentést tettek ellenem, és az Ügyészség elrendelte az őrizetbe vételemet, és lefoglalás fog történni. Tíz óráig csomó iratot, adathordozókat és számítógépet bepakoltak, és felvittek Budapestre” – mondta Zsák Ferenc. Ezután 72 óráig tarthatták fogva; két nap múlva visszavitték Debrecenbe, ahol bíróság elé állították, majd szabadlábra helyezték. Ezt követően 15 nap múlva újra letartóztatták. Ekkor a Debreceni Büntetésvégrehajtási Intézetbe (BV) vitték, majd Budapestre. Miután két hónapig Budapesten volt, visszavitték a debreceni BV-be. 10 nap híján négy hónapot töltött előzetesben; ezalatt kilenc kilót fogyott. Térdével is problémák adódtak, így most nagyon nehezen jár. „Egyáltalán nem érdekeltek a testi problémáim, betegségeim, bár a börtönben új betegségekre is szert tettem. Tudtam, hogy ártatlanul vagyok fogva tartva, így egy dolog érdekelt: hogy minél hamarabb újra tudjak tenni a természetért. Ez éltette bennem az erőt, és ehhez külső segítséget is kaptam, hiszen nagyon sokan kiálltak mellettem” – nyilatkozta a környezetvédő aktivista. Az előzetes letartóztatás során nem volt könnyű az élete, hiszen egy 30 négyzetméteres cellában 16 „nehézfiú” és számos csótány társaságában helyezték el. Ezt a helyzetet elfogadta, és próbált alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. „Mindig is érdekelt az emberekkel való kapcsolattartás és kommunikáció, úgyhogy ez egy kihívás is volt számomra. Muszáj volt kitartanom, mert be kell bizonyítanom az igazamat” – tette hozzá Zsák Ferenc. Az 54 éves férfi elmondása szerint korábban sose gondolta volna, hogy börtönbe fog kerülni, bár ez a családjában ismétlődni látszik, mert édesapja az 1956-os forradalom után szintén börtönben ült, 3 évet.

Zsák Ferenc interjút adZsák Ferenc interjút ad

Zsák Ferenc elmondása szerint a Tiszántúli Természetvédők Társulata 21 éves szervezet. A működésében napi rendszerességgel részt vevő aktív tagok száma 10-15, de amikor nagyobb akciók voltak, azokban 30-40 fő is részt vett. A mostani történet előzménye, hogy Győr mellett az Audi egy védett, Natura 2000-es területen bővíti a már meglévő gyárát. A cég 800 millió forintot ajánlott fel kompenzáció gyanánt az ország különböző részein természetvédelmi munkálatokra. Eddig ebből 600 milliót forintot fizetett ki a cég. A TTT nevében eljáró Zsák Ferenc eredeti célja a beruházás megakadályozása volt, de mivel egyedül maradtak az Audi elleni küzdelemben, Zsák végül egy kompromisszumos szerződést kötött az autógyártó céggel. Ezen dokumentum szerint a 800 milliós kompenzációból fennmaradó 200 millió forintot egy a Győr mellett elpusztuló homoki pusztai tölgyeshez hasonló tiszántúli terület rehabilitációjára fordították volna. Az összeget a Hortobágyi Nemzeti Park és a Nyírerdő Zrt. kapta volna. A TTT-nek egyébként már korábban elindult egy pusztai tölgyesekkel foglalkozó programja. Zsák Ferenc elmondása szerint a TTT csupán a "postás" szerepét játszotta, csak önkéntes munkával vettek volna részt az öt éves programban. Az egyesület tagjai tehát nem kaptak volna pénzt a részvételükért. A szerződés aláírása után az Audi feljelentette vesztegetés miatt Zsák Ferencet – ő viszont tagadja, hogy bármilyen személyes, jogtalan előnye származott volna a történetből. Ő a természetnek, illetve az államnak szeretett volna előnyt kiharcolni. A svájci jog alapján megkötött szerződés szerint minden a természet érdekében történt volna.

Vida Viuktor ebben a piros dossziéban gyűjti az Audi-ügy dokumentumaitVida Viktor ebben a piros dossziéban gyűjti az Audi-ügy dokumentumait

A büntetőeljárás közben kiderült, hogy igazából a TTT-t próbálták megvesztegetni. Március 31-én ugyanis a Strabag (amely cég a győri beruházásnál az Audi alvállalkozója) képviseletében egy ügyvéd kereste fel a civil szervezetet, és 30 millió forintot ajánlott fel annak fejében, hogy a civilek felhagynak a beruházás további akadályozásával az Európai Unió különböző fórumain. Erről a beszélgetésről a TTT tagjai hangfelvételt készítettek, amit be is mutattak a Strabaggal történt szembesítés során. A civilek határozottan elutasították az ajánlatot.

A Greenfo kérdésére – miszerint történt-e politikai nyomásgyakorlás az ügyben – Zsák Ferenc elmondta, hogy a június 16-i letartóztatását megelőző napokban egy demonstrációt szervezett az új Audi-gyár alapkövének július 7-i letételének idejére. Az ünnepség meg nem erősített források szerint 800 millió forintba került, és Orbán Viktor is részt vett rajta. A civilek tüntetésére végül nem került sor, de Zsák szerint pont ez volt a cél, amikor elrendelték a ő letartóztatását. A környezetvédő beszámolt arról is, hogy májusban értesítést kapott a Google-től arról, hogy ismeretlenek feltörték a TTT Gmail-es postafiókját, így meg kellett változtatnia a jelszavát.

Dr. Kádár András Kristóf, az emberi jogok magyarországi érvényesülését nyomon követő Magyar Helsinki Bizottság társelnöke bejelentette, hogy néhány napon belül a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz fognak fordulni Zsák Ferenc előzetes letartóztatásának ügyében. „Véleményünk szerint teljesen megalapozatlan és abszurd az, hogy őneki négy hónapot kellett letartóztatásban töltenie” – mondta a civil szervezet képviselője.

Dr. Kádár András KristófDr. Kádár András Kristóf

A TTT harca folytatódni fog. „Az egész életemet tagadnám meg, ha nem folytatnám tovább ezt a harcot, akármilyen fizikai állapotban is vagyok” – jelentette ki Zsák Ferenc, aki elmondása szerint a természetvédelemre tette fel az életét.
 

Kapcsolódó anyagok:

Szabadságot az Audi-ügy iratainak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás