A rovat kizárólagos támogatója

Napok óta példátlanul magas légszennyezettségi értékeket mutatnak a mérőállomások országszerte. Csepelen például az egészségügyi határérték több mint négyszerese a rákkeltő szálló por (PM10) koncentrációja.

A sohasem tapasztalt, súlyos egészségügyi veszélyt jelző értékek egyértelműen igazolják, hogy az elmúlt években a kormányzat, valamint az érintett települések halogató és a probléma jelentőségét kisebbíteni igyekvő politikája és kommunikációja kudarcot vallott. A rendkívüli helyzetre alkotott fővárosi szmogriadó-rendelet korlátozó intézkedéseit az elmúlt években többször enyhítették, az elrendeléskori ügyetlenkedések pedig még a kevéssé hatékony lépéseket is nevetségessé tették a közvélemény szemében.

A Levegő Munkacsoport szerint azonnal, véglegesen és az egész országra kiterjedően meg kell tiltani az avarégetést, drasztikusabban kell korlátozni a szennyezett területek gépjárműforgalmát, őszinte és széleskörű tájékoztatást kell adni a lakosságnak arról, hogyan védjék meg maguk és gyermekeik egészségét, valamint hogy mit tehetnek a szennyezés csökkentése érdekében.
A környezetvédő civil szervezet megkongatja a vészharangot: A döntéshozók ébredjenek rá, hogy ez éppoly rendkívüli helyzet, mintha egyméteres árvíz borítaná az országot, ezért azonnali intézkedésekre és a jogszabályok megváltoztatására van szükség!

Nem oldotta fel a szmogriadót a főpolgármester, így ma már a járműforgalmat is korlátozzák a fővárosban. Reggel hattól este tízig nem közlekedhetnek a fekete és piros matricás gépjárművek.

Avarégetés – van megoldás

Mi történik, ha valaki begyújtja a kerti „füstgyárat”

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Egy átlagos kerti tűz (100 kg zöldhulladék), melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas légszennyezést okoz. Nagy mennyiségben keletkezik a fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecskék és szénhidrogének, tüdőkárosító nitrogén-oxidok és az egyik legmérgezőbb anyag, amit beszívhatunk, a benz-a-pirén. Sajnos a kerti hulladékkal a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyezők listáját….

Ésszerű autóhasználat

Ismerjük fel, hogy az autók részei a problémának!

A közlekedés elengedhetetlen része a modern életnek. A kisközösségekhez kötött társadalmaktól gyorsan eljutottunk odáig, hogy a nemzetközi utazás már mindennaposnak számít. Azonban ez az ugrás sokkal többe került és kerül a környezetnek és a társadalmaknak, mint amennyire a köztudatban van. Szórólapunkkal szeretnénk megvilágítani a motorizált közlekedés által okozott problémákat, és lépéseket javaslunk a gépkocsik ésszerű, megfelelő használatához….

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás