Hirdetés
greenfo/MTI

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek már nemcsak a szárazság és az orvhalászok okozta nehézségekkel kell szembenéznie, de a tó halállományát jelentősen fosztogató kormoráncsapatokkal is.

A halgazdálkodók tapasztalatai szerint nőtt az egyedenként akár napi egy kilogramm halat is elfogyasztó kormoránok száma a Kis-Balaton és a Balaton környékén. Ezek a madarak télen könnyebben zsákmányul ejtik a hideg vízben lelassult halakat, így ellenük a jégborítás lenne a legjobb védelem. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) így már nemcsak csapadékot remél az új esztendőtől az aszály miatt szárazon maradt halastavaiba, hanem mielőbbi jégpáncélt is a Balatonra – mondta Füstös Gábor, az állami tulajdonú társaság vezérigazgatója.

A válság óta növekvő orvhalászat és orvhorgászat ellen egyre erélyesebben fellépő társaság tavaly a korábbi éveknél több területi engedélyt vont be, és több illegális halászhálót gyűjtött be, mint a korábbi években. A halőrök az év során összesen 4570 horgászt ellenőriztek, akik közül az előző évinél 70 százalékkal többnek, 109-nek (köztük 6 külföldinek) vonták be az engedélyét, leginkább több-botos horgászat, illetve méreten aluli halak kifogása miatt. Összesen 25 orvhalászt értek tetten, és a korábbi évnél 25 százalékkal több, mintegy 15 kilométernyi illegálisan lerakott, állított hálót, valamint 1250 darab pottyantót, illetve sorhorgot gyűjtöttek be.

Míg a korábbi években a halászati felügyelők átlagosan 10 ezer forintos bírságot szabtak ki, addig az elmúlt évben a halászati szabályszegések miatt kirótt büntetések átlagos mértéke elérte a 30 ezer forintot. A halőrök munkáját segítette az is, hogy precedensértékű, hajóelkobzással és börtönbüntetéssel is járó bírósági ítélet született orvhalászok ügyében. Új jelenségnek számított az elmúlt évben, hogy többször is megrongálták a cég halászhálóit, ami jelentősen hátráltatta a zrt. kiemelten közhasznú tevékenységét, a szelektív busahalászatot. A vezérigazgató szerint nem lehet tudni, hogy akciók mögött az orvhalászok bosszúja, vagy a tájékozatlan, a halászokat még mindig ellenségnek tekintő horgászok állnak-e.

Tavaly 12 halőr teljesített szolgálatot a Balatonon, illetve a Kis-Balatonon, akiknek a számát idén szeretnék növelni. A halőrzés hatékonyságának javításáért együttműködési szerződéseket kíván kötni a BHNp az ország más természetes vizeinek halászati jogosultjaival, hogy halőri "csereprogrammal" tartsanak akciókat, így is növelve az ellenőrzésekbe bevont halőrök számát. Az idei év fontos feladatának tekinti a cég vezetése a szelektív busahalászat intenzitásának növelését, hiszen ez nemcsak az ökológiai egyensúly fenntartása miatt elengedhetetlen, hanem a horgászok érdekeit is szolgálja. A busa ugyanis őshonos halfajokat szorít ki a Balatonból – mondta Füstös Gábor.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás