A rovat kizárólagos támogatója

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és a Monitoring Központ, együttműködve a nemzeti parkokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel január 13-15 között immár kilencedik alkalommal szervezi meg a hazánkban telelő sasok és más ragadozómadarak éves számlálását – különös figyelmet fordítva a 2012-es év madarára, az egerészölyvre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzeti parkokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve megrendezi a IX. Országos Sasszinkront. A hagyományosan január közepén tartott összehangolt esemény célja, hogy összeírják a Magyarországon telelő sasokat és más ragadozómadarakat. Hazánk területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. 

Legnagyobb számban rétisasok töltik nálunk a hideg hónapokat, az állandó hazai populációhoz északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak itt tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költő állományából származó fiatal egyedek nagy része. Ritkaságnak számít, de előfordul a szirti- és a fekete sas is. Az idén különös figyelmet fordít az egyesület a 2012-es év madarára, az egerészölyvre. A tavalyi felmérés mintegy 10 ezer km²-t érintett, amely lefedte a legjelentősebb sastelelőhelyeket, így az állomány nagy részét sikerült számba venni. A 8. ragadozómadár számláláson részt vevő 258 felmérő mintegy 475 rétisast, 170 parlagi sast, 1 szirti sast és 3 fekete sast regisztrált.

Az MME a programhoz kapcsolódva ragadozómadár-megfigyelő túrát szervez a Pomázi-síkon 2012. január 15-én (vasárnap)

Találkozó: 9:15-kor Budakalászon, a „Szentistvántelep” HÉV megállóban. A területen az egerészölyvek mellett nagy eséllyel lehet majd látni vörös vércsét, gatyás ölyvet, kékes rétihéját és vándorsólymot is. Jelentkezni lehet telefonon Bagyura Jánosnál a 06-30-251-0884-es telefonszámon. A túrát 3-4 órásra tervezzük.

Kapcsolódó anyagok:

2012 év madara az egerészölyv

Országos Sasszinkron

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás