A rovat kizárólagos támogatója

Mivel 2012 óta kötelező a kutyák chippel történő ellátása, idéntől már nem kell bilétát viselniük a bécsi ebeknek. Ezzel nemcsak költségeket spórol a város, de a gazdákkal való konfliktusokat is.

Egyes kutyatartók szerint túl nagy, túl éles szélű vagy éppen túl személytelen volt a kutyabiléta, amelyet a bécsi ebeknek házon kívül mindig viselniük kellett. Ezzel jelölték ugyanis, hogy melyik négylábú után fizették be az ebadót. A bilétát a gazdák személyesen vagy postán kapták meg, eltörlésével mintegy évi 70 ezer eurós kiadástól menekül meg a város.

A biléta kivezetését az tette lehetővé, hogy 2010 óta kötelező mikrochippel ellátni a bécsi kutyákat, akiknek az adatai egy központi háziállat-adatbankba kerülnek, amely segítségével gyorsan azonosítani lehet az elkóborolt, lopott, utcára tett vagy sebesülten talált ebek tulajdonosait. Így a gazdájukra váró állatoknak nem kell hosszú napokat, heteket tölteniük a menhelyen.

Bécsben egyébként – a város megbízásából – a Wiener Tierschutzverein (Bécsi Állatvédelmi Egyesület) helyezi és látja el a gazdátlan, befogott kutyákat, amíg meg nem épül az új állatvédelmi kompetenciaközpont, a TierQuarTier (Állatkvártély).
Az egyesület gondozásában lévő állatokat egy törvényileg előírt várakozási idő után új gazdához adják, akiket pedig nem sikerül örökbe adni, azokkal külön kutyakiképző foglalkozik, hogy javítsák az esélyeiket. Az állatok elaltatását ugyanis tiltja a törvény. Bécsben 52 ezer regisztrált kutya él, az ebadó mértéke 2012-től évi 72 euró. A járulékot 1989 óta most emelték meg először, korábban évi 43,60 euró volt kutyánként.

A képen egy bécsi kutyatartó látható kedvencével, valamint Ulli Sima városi tanácsnok, kezében az új kutyajogosítvánnyal.
Fotó: Christian Fürthner/PID
 

Kapcsolódó anyagok:

Zöldáramos állatvédelmi központ Bécsben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás