A rovat kizárólagos támogatója

Egy nap alatt elkapkodták Bécs első közösségi naperőművének részvényeit. A legkisebb befektethető összeg 475 euró volt, a befektetők 3,1%-os hozamra számíthatnak. Idén még további három ilyen erőmű létesítését tervezik, mivel 2030-ra Bécs a villamosáram felét megújuló forrásokból akarja előállítani.

Huszonhat óra leforgása alatt keltek el az osztrák főváros első közösségi naperőművének a részvényei. A legkisebb befektethető összeg 475 euró volt, ami egy fél napelem ára, egy ember maximum tíz FV-panelt vásárolhatott 9.500 euró összértékben. A befektetők interneten vagy telefonon jelentkezhettek, a postán kiküldött csekk befizetésével pedig már meg is szerezték a részesedést az erőműben.
A naperőművet a Wien Energie létesíti és üzemelteti, a napelemeket pedig visszabérli a bécsiektől, akik ezért cserébe évi 3,1%-os hozamot kapnak. A berendezés élettartanmának lejárta – huszonöt év – után a cég visszavásárolja az FV-paneleket, így a bécsiek a teljes befektetett összeget visszakapják. A szerződés minimum öt évre szól, de lehetőség van az idő előtti felbontására is.

A  2.100 FV-panelből álló, 500 kW teljesítményű naperőművet idén májusban helyezik üzembe Bécs 22. kerületében, Donaustadtban. Segítségével évi kétszáz háztartás juthat zöldáramhoz.  Az osztrák főváros 2012-ben még további három ilyen erőmű létesítését tervezi, így az év végére már évi 6.000 MWh villamosáramot állítanak majd elő napenergia segítségével, ami 2.400 háztartás éves áramszükségletét fedezi. Bécs célja ugyanis, hogy 2030-ra a villamosáram 50%-át megújuló energiaforrásokból állítsák elő.

Az első közösségi naperőmű részvényeinek ilyen gyors kiárusítása „lenyűgöző bizonyítéka a bécsiek megújuló energiák iránti érdeklődésének” – magyarázza Maria Vassilakou zöldpárti polgármester-helyettes és városi tanácsnok. „Bécs városa a megfelelő utat választotta, amely által lehetővé teszi a bécsiek számára, hogy személyesen is részt vállaljanak a bécsi energiafordulatban” – teszi hozzá. A most létesülő közösségi naperőmű révén ugyanis azok is részt vehetnek a megújuló energiák hasznosításának kiépítésében, akiknek nincs saját családi házuk. Azok pedig, akiknek van, a város on-line napenergiapotenciál-katasztere segítségével állapíthatják meg, hogy hova érdemes napelemet vagy napkollektort szereltetniük.

A város térképébe ágyazott kataszter sötét illetve világos narancssárga színnel jelöli azokat a tetőfelületeket, amelyek nagyon jól vagy jól hasznosíthatók a napenergia szempontjából. Az tulajdonosok ezután épületenként kérdezhetik le, hogy a tető melyik része a legalkalmasabb a napelem telepítésére, illetve hogy az adott tetőrésznek mekkora lenne a hozadéka kWh-ban, ha villamosáram vagy hő termelésére használnák. Az osztrák főváros tetőfelületeinek 55%-a alkalmas a napenergia hasznosítására, ez 29 millió négyzetméternyi hasznosítható felületet jelent.

David Bohmann/PID fotóján Maria Vassilakou polgármester-helyettes, Dr. Susanna Zabreva a Wien Energie ügyvezető igazgatója valamint Renate Brauner polgármester-helyettes az első bécsi közösségi naperőmű sajtótájékoztatóján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás