A rovat kizárólagos támogatója

Óránként 1500 darab rossz neoncsövet ártalmatlanít Európa egyik legmodernebb fénycső hulladék-feldolgozó üzeme, melyet tegnap helyeztek üzembe Mezőkovácsházán. Hazánkban évente 620 tonna elhasználódott fénycsövet gyűjtenek össze, ami kb. 45 %-os visszagyűjtési arányt jelent.

Az EU előírása alapján kötelező a fénycsövek feldolgozása és a nehézfémek ártalmatlanítása a tagországokban, Magyarország eddig Németországba szállította a hulladékot feldolgozásra, jelentős többletköltségek mellett. Magyarország és Románia határ menti négy-négy megyéjében keletkezik olyan mennyiségben hulladék fénycső, amennyi elegendő egy feldolgozó üzem rentábilis működtetéséhez. Az üzem bővítéssel alkalmas a régió hulladék-újrahasznosítási és megsemmisítési igényeit kielégíteni az EU környezetvédelmi és környezetterhelési elvárásai szerint.

A romániai székhelyű Recolamp és az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., világítástechnikai hulladékok kezelésével foglalkozó társaságok „A mérgező anyagokat tartalmazó szennyeződések csökkentése a világítástechnikai hulladékok kezelésének javításával a Magyarország és Románia határövezetében”- című EU-s pályázaton 1,6 millió eurót nyertek tavaly, amelyet speciális gyűjtőedények gyártására és kihelyezésére, tájékoztató kampányok megtartására, valamint egy, a világítástechnikai hulladékok újrahasznosítására alkalmas üzem felépítésére fordítottak. A Mezőkovácsházán létesült üzem a két ország programterülete által lefedett területeken (Romániában: Szatmár, Bihar, Arad, Temes, míg Magyarországon: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyékben) keletkező világítástechnikai hulladékok kezelésére szolgál.

Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán

Tegnap Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Karácsony Erdei László, a romániai Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium tanácsosa avatta fel az üzemet, melyben a fénycső feldolgozó technológia teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélkül szűri ki és különíti el a csövekben található emberre veszélyes higanyt. Az üzem 4 fő alkalmazása mellett napi 1,5-2 tonna hulladék feldolgozására alkalmas, ami éves szinten 500-600 tonna közötti nagyságrendet jelent. Az üzem jelenleg csak egyenes fénycsöveket dolgoz fel, később a technológiát a változatos formájú fénycsövekre is alkalmazzák majd. A társaság a csövek alumínium alkatrészét az alumínium ipar felé értékesíti, az üveget a fénycsőgyártók részére, a veszélyes higany megsemmisítésre kerül. A hulladék begyűjtését a társaság a hulladékkezelési díjból finanszírozza, a feldolgozó üzem működési költségeit az újrahasznosítható fém és üveg értékesítési bevételéből – közölte Kovács Béla projektvezető, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. lighting divízió vezetője.

A lámpaújrahasznosító üzem működése 2012. március 5-én indult, a próbaüzem, a hivatalos átadás-átvétel, illetve a jogerős használati engedélyek birtokában. Az üzem közel 7000 m2-en terül el. Az ipari épület 600 m2-es, és egy kiszolgáló, nyersanyag pihentetésére szolgáló raktárból, az épület középső részén elhelyezkedő feldolgozó gépsort magába foglaló épületrészből, valamint a készáru-raktárból áll. Külön épületben találhatóak az irodák és az üzemet kiszolgáló egyéb egységek. Az épületeket aszfaltburkolatú utak ölelik körbe, amelyek kamionos forgalom lebonyolítására alkalmasak.

Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán

Ma hazánkban évente 620 tonna elhasználódott fénycsövet gyűjtenek össze (ennek 90 %-a hosszú fénycső, a maradék kompakt fénycső és egy izzók), ez országos szinten kb. 45 %-os visszagyűjtési arányt jelent, mely európai vonatkozásban jó aránynak tekinthető, igaz ez az arány a skandináv országokban 85 % feletti. A használt fényforrások gyűjtésére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 5500 helyen működtet gyűjtőpontokat. Ezekből közel 2000 bevásárlóközpontokban, boltokban és kereskedelmi egységekben található. De 354 oktatási intézménybe és 155 hulladékudvarba is vihetők ezen elektronikai hulladékok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás