Hirdetés
Forrás: hnp.hu

Védett madarakat mérgeztek meg Kisvárda határában; az ügyben természetkárosítás, állatkínzás és méreggel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tett a természetvédelmi őrszolgálat – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Habarics Béla, a fehérgyarmati központtal működő Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője elmondta: tucatnyi madár pusztult el az ismeretlenek által kihelyezett, mérgezett csirkefejektől az észak-szabolcsi város közelében lévő héthektáros, mocsaras erdőben.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa 2012. március 14-én 11 pld. egerészölyv (Buteo buteo), 1 pld. széncinege (Parus major) és 1 pld. kárókatona (Phalacrocorax carbo) tetemét találta meg a helyszínen. Az egerészölyvet választotta az MME 2012 év madarává.

A madarak a mérgezésre jellemző görcsös testtartásban, többnyire a "csalifalattól" néhány centiméterre pusztultak el. A természetvédelmi tájegység vezetője megjegyezte, hogy a mérgek nemcsak a vadon élő állatokra jelentenek veszélyt, hanem a táplálékláncba jutva akár az ember szervezetébe is bekerülhetnek. Az ügyben a kisvárdai rendőrkapitányság indított nyomozást.

mérgezett egerészölyv csirkefejjelmérgezett egerészölyv csirkefejjel

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás