Hirdetés
greenfo/MTI

A Pandák megszámlálására készülnek az északnyugat-kínai Senhszi tartományban, és már meg is kezdték az erdők átfésülését. Az országosan általában tízévente egyszer sorra kerülő számbavétel során a szakemberek igyekeznek feltérképezni, hogy hol és hány veszélyeztetett óriáspanda élhet vadon.

A pandák egyik legismertebb élőhelyén, a Csinling-hegységben a felmérést végzők hónapokig készültek a feladat végrehajtására, többek közt a kutatást és számlálást végző 600 fős csapat oktatásával, illetve kiképzésével. A munkával várhatóan 2013 októberében végeznek.

Ez a negyedik országos pandaösszeírás Kínában, amióta az 1970-es években döntöttek annak elindításáról és rendszeressé tételéről. A legutóbbira mintegy tíz évvel ezelőtt került sor, akkor 1596 vadon élő pandát regisztráltak. Közülük 273 élt Senhszi tartományban, míg a többség lakhelye a szomszédos Szecsuan volt.

Szecsuan tartományban tavaly októberben kezdték meg a munkát – derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből. Az összeírók pandaürüléket is gyűjtöttek, hogy a kutatók DNS-elemzésekkel megkönnyítsék az állatok azonosítását, létszámuk pontosabb becslését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás