Hirdetés
greenfo/MTI

Elkezdődött a Balatonon a süllő és balin ívási időszaka, a halak védelme érdekében a januártól hatályos új horgászrend szerint ekkor nemcsak a horgászok kényszerülnek partra, hanem a halászok is felfüggesztik a halászatot.

Elsősorban a süllő zavartalan ívásának biztosítása érdekében függeszti fel a halgazdálkodási társaság egy időre a szelektív halászati tevékenységét, így április 1. és április 27. között leállnak a munkával a keszeghalászatot szolgáló, vontatott hálóval dolgozó hajók. A busa fogását szolgáló állított hálós halászat pedig már csütörtöktől, a süllőfészkek állapotától függően, előreláthatólag április 10-ig szünetel.

A társaság vezetése azt követően döntött így, hogy a vízhőfok emelkedése miatt a múlt héten kihelyezett süllőfészkeken megkezdődött a süllőívás, és a BHNp a szaporodási időszakban maximális zavartalanságot kíván biztosítani a halának. A társaság hajói a halászat szüneteltetése alatt alkalomszerűen halőrzési feladatokat látnak majd el, a műanyag hajókat is érzékelő, közlekedési célú hajózási radarjaikkal folyamatosan ellenőrzik a vizet, hogy a horgászok betartják-e az érvényes korlátozást.

A halászat ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó döntés a part közeli angolnahalászatot nem érinti, mivel a Zala-torkolatnál és néhány kisebb befolyó torkolatában elhelyezett varsákkal végzett angolnahalászat térben jól elkülönül a süllőívás területeitől- közölte Füstös Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) vezérigazgatója.

Kapcsolódó anyagok:

Balatoni harcsa stop

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás