Hirdetés

A Bükki Nemzeti Park területébe tartozó Nagymezőn 2012. március 26-án következett be avartűz, amelyben közel 2 ha erdő, valamint 40 ha gyep égett le. A helyszíni felmérésen megállapították, hogy a leégett területen a tavalyi száraz növényi anyag teljes egésze elégett. Itt 4 fokozottan védett, 62 védett és 25 lokális értékű növényfaj fordul elő.

A tűz gyorsan áthaladt a területen, mindössze a bokrok, bokorcsoportok, magányos fák tövében alakultak ki tartósabb tűzfészkek, mivel itt több éghető szervesanyag halmozódott fel. Ezek egy része a káresemény másnapján is még izzott. A tűz a miskolci oldalon keletkezett és ÉK-DNy-i irányban terjedt.  A terület déli szegélyében lévő napsütéstől védett északra néző zugaiban még hófoltok voltak, amelyek nagymértékben hozzájárultak a tűz terjedésének megállításában. Megállapítást nyert az is, hogy a terület egy részén, főleg a töbrökben illetve azok északra néző oldalain a talaj még fagyott állapotban volt a tüzet követően is, így itt a tűz nem érintette a gyep avarszintjét. Ez lényeges szempont a védett növényfajok áttelelő képleteinek túlélése érdekében. A déli kitettségű sziklás oldalakon a talaj már nem volt fagyott, viszont a mélyebb talajrétegű részeken még kellően nedves volt, ezért itt sem érintette a tűz a felső szervesanyagban gazdag talajréteget, és itt is megfigyelhető volt az avarréteg részbeni megmaradása. Az erősen sziklás, igen sekély talajrétegű részeken a tűz egészen a talajfelszínig elemésztette a fűavart. Ilyen foltokat elsősorban a látogatás elől elzárt fokozottan védett területen találhatóak.

A leégett területen 4 fokozottan védett, 62 védett és 25 lokális értékű növényfaj fordul elő, amelyből kettő (leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), Janka-tarsóka (Thlaspi jankae)) Natura 2000 jelölőfaja HUBN20001 azonosító számú kiemelt jelentőségű különleges természet-megőrzési területnek. A hóvirág (Galanthus nivalis) és kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) a 92/43/EGK irányelv V. függelékben szerepel.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás