Hirdetés
greenfo/MTI

Európai bölények (Bison bonasus) kis csordáját engedték szabadon a hétvégén egy volt szovjet katonai gyakorlótéren működő természetvédelmi övezetben Észak-Csehországban.

A szomszédos Lengyelországból érkezett felnőtt példányok az elmúlt évben egy elkerített területen éltek Észak-Csehországban. A hétvégén végre átköltözhettek a Prágától hatvan kilométerre északkeletre fekvő, 3780 hektáron elterülő Zidlov nevű természetvédelmi területre.

Az övezet az egykori szovjet Ralsko katonai gyakorlótéren fekszik. A tervek szerint a terület – amelyen szarvasok, és muflon is élnek – húsz-harminc európai bölénynek ad majd otthont a jövőben. A természetvédelmi régió kezelésével foglalkozó vállalat a kontinens legnagyobb európai bölényállományának otthont adó kelet-lengyelországi Bialowieza Parkból hozatta a csorda négy nőstényét, míg az egyetlen hím példány a Varsó melletti Kampinos Nemzeti Parkból érkezett. Zikmund szerint az állatok remekül érzik magukat Csehországban. Tavaly három borjú is született.

Jellegzetes szarvakJellegzetes szarvak

Az európai bölény a kontinens legnagyobb vadon élő kérődző állata. Az amerikai bölény német rokonaként is ismert állatok egykor nagy csordákban kóboroltak a mai Csehország területén, ám a vadászat és az erdőirtások miatt számuk fokozatosan csökkent. Több mint egy évszázaddal a vadon élő állomány teljes kipusztulása után sikerült visszatelepíteni őket természetes élőhelyükre.

Kapcsolódó anyagok:

Szaporodnak a bölények a lengyel őserdőben

Visszatérnek szülőföldjükre a bölények – Amerikai Serengeti

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás