Hirdetés
greenfo/MTI

Régiségszakértők, szépségszalon-tulajdonosok és profi rodeósok kerültek rács mögé egy egyesült államokbeli razzia során, amelynek rinocéroszszarv-csempészek voltak a célpontjai.

Az amerikai nyomozók szerint idén eddig nyolc embert vettek őrizetbe az akció során, és további előállítások várhatók. A rendőrök 37 darab rinocéroszszarvat foglaltak le összesen 8-10 millió dollár (1,8-2,2 milliárd forint) közötti értékben, valamint egymillió dollár készpénzt, egymillió dollár értékű aranyrudat, gyémántokat és luxusórákat. A rinocéroszszarv aranyárban adható el, és a rendkívül jövedelmező üzlet világszerte csábítja a csempészeket. Szakértők szerint egy tíz kilós rinocéroszszarv ára félmillió dollár (112 millió forint) körül mozog Vietnamban és Délkelet-Ázsia bizonyos részeiben, ahol hatásos afrodiziákumként vagy rákellenes szerként tartják számon. Több orrszarvú faj szerepel a kihalás fenyegette állatok listáján, a Természetvédelmi Világszövetség (UICN) úgynevezett "vörös listáján.

Az Amerikai Vadvédelmi Hivatal (FWS) elsődlegesnek tekinti a rinocéroszszarv-csempészet elleni harcot – mondta Edward Grace, a hivatal egyik vezetője. Az Egyesült Államokban "a közvetítők 5000 dollárért (1,1 millió forint) veszik a rinocéroszszarv fontját (mintegy fél kiló), és mire Vietnámba ér, az ára már 25 ezer dollárra (5,6 millió forintra) szökik – mondta. Az amerikai területen tevékenykedő csempészek igyekeznek rátenni a kezüket a dél-afrikai szafarikon megölt és az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokba vitt rinocéroszszarvakba.

A csempészet Európát is érinti, ahol nő a múzeumokban, árverési házakban és az állatkertekben elkövetett lopások száma. Tavaly az Europol 74 szarv- és 8 orrszarvúfej-lopást jelzett.  2010-ben a délnyugat-írországi Rathkeale-ből származó két férfi került az amerikai hatóságok látóterébe. A két férfit Colorado államban állították elő, azután, hogy 17 ezer dollárt (3,8 millió forintot) fizettek magukat közvetítőnek kiadó rendőröknek négy fekete orrszarvú szarváért, amelyeket bútorszállítmányba rejtve akartak Írországba csempészni.

Egy kínai üzletembert Los Angelesben vettek őrizetbe. Azzal vádolják, hogy tucatnyi rinocéroszszarvat akart Kínába küldeni. Egy manikűrszalon vietnámi tulajdonosnőjét, ahonnan rinocéroszszarvakat tartalmazó csomagokat adtak postára, szintén előállították a kaliforniai nagyvárosban. A keleti parton egy régiségszakértőt azután vettek őrizetbe, hogy lefűrészelte egy kitömött orrszarvú szarvát egy motel parkolójában.

szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat zimbabwei természetvédőkszarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat zimbabwei természetvédőkMint a ZDF televízió nemrég beszámolt róla, Dél-Afrikában az utóbbi időben maguk a vadőrök "fosztják meg" szarvuktól a rinókat. Puskából kilőtt kábító injekcióval elaltatják az állatot, majd a narkózis hatása alatt lefűrészelik orráról a tülköt. A mindvégig állatorvosi felügyelet alatt lévő állat 2-3 óra múlva felébred, és – mint a német közszolgálati tv adásában látható volt – vidáman visszaüget a vadonba. A funkcióval nem rendelkező tülök hiánya nem zavarja – anélkül viszont nem válik célpontjává a kíméletlen vadorzóknak és az őket felbérelő csempészeknek.

Kapcsolódó anyagok:

Őrizetben a rinoszarv banda

Előkerült a legritkább rinocérosz

Szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat

30 óránként eltűnik egy orrszarvú

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás