A rovat kizárólagos támogatója

Orbán Viktor kormányátalakítási hulláma igazán magával vihetné Fazekas Sándort is, hiszen a miniszter a legfontosabb vidékfejlesztési feladatokat elbliccelte és átverte a családi gazdálkodókat. Az LMP szerint Fazekas távozására már a botrányos állami földügyek is elegendő indokként szolgálnak, de a tárcavezető számlájára írható a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer szétzilálása, a nemzeti parkok kivéreztetése, a vízügy szétszabdalása is.

A második Orbán-kormány a legfontosabb vidékfejlesztési feladatokat elbliccelte és átverte a családi gazdálkodókat. Miközben elmaradtak a legfontosabb vidékfejlesztési lépések és számos területen új elnevezéssel csupán elődjeik programjait folytatják, a magyar termőföld ügyében kifejezetten a helyben élő családi gazdálkodók és az egész magyar társadalom érdekei ellen cselekednek. Az állami tulajdonú földeknek ígéretük szerint az életvitelszerűen, kisléptékben gazdálkodók helyzetbe hozását, a vidéki népesség megtartását kellett volna szolgálnia. A Fidesz azonban az NFA segítségével saját holdudvarának építésére, új földesuraik lekenyerezésére használja a földbérlet pályázatokat.

A vidékfejlesztési miniszter a földvásárlási moratórium lejárta miatt is kulcsfontosságú földtörvény társadalmi vitájából is gúnyt űz. A tervezet szövege ismeretlen, a gazdálkodók és szakmai szervezetek csak a hangzatos kormányzati lózungokat és az utolsó pillanatban kiküldött kérdőíveket vitathatják meg. Az egyeztetésben közreműködő MAGOSZ vezetői jól fizető kormányzati pozíciókban ülnek, és hallgatnak az állami földek körüli botrányok kapcsán is, így aligha tekinthetők a gazdatársadalom hiteles képviselőinek. A minisztérium szemmel láthatólag ebben, az ország jövőjét évtizedekre meghatározó kérdésben sem hajlandó érdemi párbeszédre a vidékkel, és továbbra sem vonja be a civil és szakmai érdekképviseleteket, az Agrárkamarát, a tudományos-szakmai műhelyeket sem az egyeztetésbe.

Az LMP szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter távozására már a botrányos állami földügyek is elegendő indokként szolgálnak, de a tárcavezető számlájára írható a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer szétzilálása, a nemzeti parkok kivéreztetése, a vízügy szétszabdalása is. Egy ilyen miniszter ballaszt a magyar vidék számára. Orbán Viktor ültessen olyan embert ebbe a székbe, aki képes betartani a párt választási ígéreteit.

Ezért javasoljuk a miniszterelnöknek, hogy a kormányátalakítást folytassa ott, ahol a legnyilvánvalóbb az inkompetencia és ígéreteik megszegése – vagyis a vidékfejlesztési tárcánál.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági bizottság tagja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás