Hirdetés

„Fenntartható életmódot népszerűsítő nonprofit információs központ Gömörben” ez a címe annak a KEOP-pályázatnak, melynek keretében a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány két éves munkával többek között egy különleges oktató épületet hozott létre.

A központ segíthet megoldani a mindnyájunkat szorongató kérdést: hogyan őrizhetjük meg (legalább részben) civilizációs vívmányainkat az energia szűkében lévő, klímaváltozás és környezetszennyezés sújtotta bolygónkon?

A miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány fennállása óta a fenntartható fejlődés ismereteinek terjesztésén és az elv gyakorlati megvalósításán dolgozik. Ehhez választották helyszínként Gömörszőlőst, ahol 1993 óta működtetik oktató- és bemutató központjukat, melynek része a biogazdaság és az alternatív technológiák bemutatása is. Ezt a bemutató-oktató komplexumot fejlesztették most tovább az új oktató épülettel, tematikus oktató videók és információs kiadványok készítésével.

Mindezek segítséget, információt, támpontokat szeretnének nyújtani a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósításához: a fenntarthatóság és megmaradásunk közé túlzás nélkül egyenlőségjelet tehetünk.

Nem könnyű tudomásul venni, hogy csak addig nyújtózhatunk, ameddig a takarónk ér, jó hír viszont, hogy vannak megoldások arra, hogy ez ne csak lemondást és visszalépést jelentsen. Tanulási folyamat zajlik most, e folyamat része, helyszíne az új gömörszőlősi oktatóépület is, amely egy passzív és egy autonóm ház sajátos keveréke, ötvözve az ősi technológiákat a legújabbakkal. A falazat hőszigetelő képessége egy nagyságrenddel jobb az előírásosnál, a nyílászárók hasonló paraméterekkel rendelkeznek. A fűtésről egy téglából falazott 9 tonna(!) súlyú hagyományos skandináv tömegkályha gondoskodik, amely napi 10 kg fával beéri majd a legnagyobb hidegekben is. Az épületet saját (ellenőrzött minőségű) kút látja el vízzel, ez elektromos fogyasztókat 2,4 kW teljesítményű napelem táplálja, a szennyvízkezelést különös gondossággal, de egyszerűen, házilag is megvalósítható kisberendezésekkel oldják meg. Az épület önmagában is „élő oktatási segédeszköz”, a jövőben pedig további alternatív, környezet- és energiakímélő megoldások állandó bemutató helye lesz.

A két éves munka zárása június 8-án lesz Gömörszőlősön, az új oktatóépületben. A délelőtt gyermekprogramokkal telik, a megnyitót délután 3-kor dr. Gyulai Iván, az alapítvány igazgatójától hallhatjuk, utána köszöntőt mond Putnok polgármestere, Tamás Barnabás. A délután 4 órakor kezdődő sajtótájékoztatót követően szakmai konferencia kezdődik „A fejlődés értelmezése és mérése” címmel.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás