A rovat kizárólagos támogatója

Dilma Rousseff brazil elnök jelenlétében megnyílt a fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 konferencia Rio de Janieróban; egyelőre munkatárgyalások zajlanak, az állam- és kormányfők a tanácskozás utolsó három napján, június 20. és 22. között lesznek jelen a csúcson, amelyre több mint 50 ezer résztvevőt várnak. A biztonságról 20 ezer rendőr és katona gondoskodik.

Az 1992-es riói Föld-konferencia után húsz évvel tartott tanácskozás a legnagyobb, amelyet az ENSZ valaha rendezett. A fenntartható fejlődésről szóló és helyi idő szerint szerdán megkezdődött csúcsértekezlet tíz napon át zajlik kormányok, a civil szervezetek és az ipari szektor képviselőinek jelenlétében azzal a céllal, hogy gátat szabjanak a környezetszennyezésnek és a szegénységnek a világon.
Dilma Rousseff arra szólított fel minden országot, kötelezzék el magukat amellett, hogy egyezség születik a bolygó környezeti és szociális igényeinek megválaszolására.

A konferencia főtitkára, Sa Cu-kang (Sha Zukang) korábban úgy fogalmazott, "nehéz lesz" megegyezést elérni. Szerdán viszont arról tájékoztatta a sajtót, hogy "rendkívül felgyorsult a tárgyalások ritmusa". A munkatárgyalásokon a minisztereknek azonban nem lesz könnyű dolguk, a javaslatoknak mindössze a harmada élvez konszenzust. A politikusoknak viszont célszerű lenne az állam- és kormányfők érkezéséig megegyezésre jutniuk. Rio de Janeiróba utazik többek közt a francia elnök, Francois Hollande, valamint Ven Csia-pao kínai kormányfő. Távol marad viszont Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is. Az amerikai küldöttséget Hillary Clinton külügyminiszter vezeti.

A fenntartható fejlődés ügyében fontos kérdések várnak megválaszolásra a csúcson. Az ENSZ adatai szerint a bolygó élelmiszerszükséglete 2030-ra 50 százalékkal, az energiaigény pedig 45 százalékkal emelkedik, miközben fokozódó társadalmi egyenlőtlenségre, vízhiányra, felmelegedő éghajlatra és a természeti erőforrások apadására lehet számítani. A tanácskozás sokak szerint kulcsfontosságú a jövő szempontjából, névtelenséget kérő források azonban úgy fogalmaztak, a kormányokat és a delegációkat túszul ejti a gazdasági válság. Az Európai Unió Janez Potocnik környezetvédelmi biztos szerint "az utolsó percig" küzdeni fog azért, hogy hiteles vállalások szülessenek Rio de Janeiróban, noha ez nehéz lesz – vélekedett a politikus.

A csúcsértekezlettel párhuzamosan alternatív tanácskozást is tartanak a brazil metropoliszban. A Népek csúcstalálkozója elnevezésű programsorozaton a világ minden tájáról mintegy száz civil szervezet képviselteti magát. Céljuk, hogy alternatívát kínáljanak. A Népek csúcstalálkozóját hozzávetőleg 1800 program kíséri, a résztvevők a Rio+20 végén, június 22-én saját zárónyilatkozatot tesznek közzé.

Kapcsolódó anyagok:

Rio+20 – nehéz lesz egyezséget elérni

Riótól – Rióig: civil kérdések

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás