A rovat kizárólagos támogatója

Esett az eső, fújt a szél, Eger nem a legvendégmarasztalóbb arcát mutatta tegnap az Expedíciózz a háztartásban! kampány őszi fordulójának megnyitó eseményén. Pedig a Dobó téren, Dobó István rohamot vezénylő alakja alatt az Életfa Környezetvédő Szövetség környezeti tanácsadói és szakértői 11 és 17 óra között két sátorban is várták az érdeklődőket.

A sátrakban most is a háztartás zöldítésére alkalmas praktikákat és eszközöket ismertették meg az érdeklődőkkel. Ezen belül a legfontosabb témakörök a vízhasználat csökkentése, az ökoépítészeti tudnivalók, a környezetkímélő hulladékgazdálkodás és az ökotudatos energiagazdálkodást segítő megoldások bemutatása volt.

A jelenlegi rendezvény szervezésével természetesen igyekeztek reflektálni a kora nyári expedícióra, a legnagyobb érdeklődést kiváltott zöld praktikákat ezúttal még részletesebben tárták az érdeklődők elé. Amint Fónagy Gergely környezeti tanácsadó a greenfonak elmondta, júniusban legjobban az energia megtakarításra ösztönző és a hulladékos sátor érdekelte az egri látogatókat, leginkább azzal kapcsolatban tettek fel kérdéseket, hogy lehet-e komposztálni egy városi erkélyen. Azóta már több felsővárosi – ahogy a régi egriek ismerik a Csebokszári – panel lakás erkélyén ott a komposztláda, és működik a háztartási hulladék minimalizálás. A környezeti tanácsadó azt is kifejtette, szerinte kettős indoka van annak, hogy szerencsére egyre többen érdeklődnek az otthon megvalósítható zöld megoldások iránt. Egyrészt anyagi, hiszen – a közvélekedéssel ellentétben –az öko eszközök nem drágák. A párszáz forintos mosódió például egy hónapi mosást is kiszolgál, és ugyan ki tudna mutatni olyan vegyi mosószert, ami ezzel az ár-érték aránnyal versenyre tudna kelni. Másrészt pedig sokan megértették már, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal nem garázdálkodhatunk felelőtlenül, büntetlenül nem szennyezhetjük sokáig a Földet, tehát egyfajta belső „zöld” kényszer is motiválja az embereket.

A kampánykörút egyik célja, hogy aki még nem jutott el a környezettudatos háztartás fontosságának a felismeréséig, annak is felkeltsék az érdeklődését az egyszerűen megvalósítható, és megtakarítást jelentő praktikák bevezetése iránt.

Zöldítés Dobó István árnyékában Zöldítés Dobó István árnyékában       galériához katt a képre

A júniusi zöld roadshow állandó eseménye volt minden városban a kapcsolatfelvétel a világot 80 liter bioüzemanyaggal átszelni szándékozó hajósokkal. A műholdas telefonos összeköttetésen keresztül elért Tempest nevű vitorlás akkor a Csendes-óceánon hajózott, egy hónapja azonban befejeződött a „80 nap alatt a Föld körül” Verne-mű címére hajazó „80 liter alatt a Föld körül” elnevezésű zöld expedíció, a hajósok hazatértek. Egerben Blaskovich Ákos számolt be élményeikről, amelyek közül az egyik legjellemzőbb, és legszomorúbb, hogy szemét és kosz mindenhol megtalálható, az óceán legeldugottabb helyén, ahol a legközelebbi szárazföld 3000 mérföldre helyezkedik el, ott is térdig lehet járni a PET palackokban. Útjuk során az Egyenlítő mentén hajóztak, ám ennek ellenére napelemek, napkollektor használatával alig találkoztak, pedig ott a napsütötte órák száma igazán magas. Az emberek többsége a hagyományos környezetszennyező erőforrásokat használja. Bora-Bora szigetén például csak az európai emberek házán láttak napkollektort, általában lerakott gáztartályokkal melegítik a vizet, az áramot pedig aggregátorokkal működtetett kis erőművekben termelik.
Ők maguk, bár a 80 literes biodízel-keretet túllépték, útjukat ökológiai szempontból sikeresnek ítélték. Az a 700 liter gázolaj, amennyit a Föld körüli út során elfogyasztottak, más hajóknak csupán arra elegendő, hogy átszeljék az Atlanti-óceánt. Igaz, a zöld hajósok csak a kikötőkben és olyan helyen használtak motort, ahol ez kötelező volt (pl. a Panama-csatornán való átkelésnél), egyébként – a vitorlák és az evezők mellett – a napelem és a szélkerék fedezte az energia szükségletet. A hajós kiemelte, annyira eredményes volt az alternatív energiatermelésük, hogy nem tudtak annyit elhasználni, amennyi áramot a napelemek és a szélkerék megtermeltek. Pedig nem csak a navigációs rendszer, az automata kormány, a vízkészítő berendezés működött árammal, hanem hétvégente még filmet is néztek a laptopon.

Zöldítés Dobó István árnyékában Zöldítés Dobó István árnyékában            galériához katt a képre

Az út során a mindennapjaikban is érvényesült az ökotudatosság: vízkészítő berendezéssel a sós vízből állították elő a napi 6-8 liternyi, elmondása szerint igen jó minőségű ivóvizet, a hajó édesvíz készletével pedig úgy takarékoskodtak, hogy azt a mosakodásnál csak arcmosásra használták, és az edények tisztítása is sós vízben történt. Így a 300 liter édesvíz 3 hónapra is elég volt.
Ez példa lehet a hétköznapokban is. Nem kell ahhoz hajón élnünk, hogy ne folyassuk fölöslegesen a csapot, hogy egy egyszerű eszközzel leszűkítsük a vízcsap átmérőjét, és máris megtakarítottuk legalább a szokásosan elhasznált vízmennyiség felét. És nem is szükséges az ilyen ismeretek megszerzéséhez világ körüli túrára indulni. Elég, ha ellátogatunk az Expedíciózz a háztartásban! kampány keretében a nagyvárosokban fölállított standokhoz. Úgy, mint tették azt tegnap az érdeklődők Egerben. A kampánysorozat ma Miskolcon folytatódik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás