Hirdetés

Expedíciózz biciklivel! – ezt is választhatták volna jelmondatnak az Expedíciózz a háztartásban! kampány miskolci megállójának szervezői, ugyanis a Győri kapu városrészben felállított expedíciós stand szomszédságában tartották a mobilitási hét városrészi rendezvényeit.

Mint F. Nagy Zsuzsa főszervező a greenfonak elmondta, sokan családostul látogattak ki a kampány helyszínére. Így a gyerekek nem csupán az ökojátékokat próbálhatták ki, hanem pl. kerekezési tudományukat is a mobilitási programokon, a szülők pedig nyugodtan időzhettek a standoknál arról érdeklődve, miként zöldíthetnék a háztartásukat.

A júniusi információs kínálathoz képest a környezeti tanácsadók újdonsággal is előrukkoltak: „Természetesen – hagyományosan” jelszóval természetes anyagokból, hagyományos motívum világgal egy olyan asztalt állítottak fel, amelynek bármely modern háziasszony konyhájában helye lehetne. Ezen az asztalon természetes anyagból készült, környezetbarát, fenntartható eszközöket mutattak be, pl. fából készült reggeliző tálat, tányérokat, papír és lenvászonból előállított konyhai felszereléseket, amelyek amellett, hogy hosszú élettartamúak, szép külsejűek is, így alkalmasak arra , hogy kiszorítsák a konyhából a műanyagokat. Erre külön is fel kell hívni a háziasszonyok figyelmét, mert – tapasztalataik szerint – eléggé idegenkednek a természetes anyagok konyhai használatától.

A kampánysorozat fontosságát mutatja, hogy a roadshow keretében a lakosság környezeti tudatosságáról a nyár elején mind a kilenc nagyvárosban végzett felmérés előzetes adatai maximálisan alátámasztják, hogy nagy az igény a zöldítésre. Ebben azonban az emberek pénztárcája a meghatározó, tehát csak az egyénre szabott tanácsadással kaphatnak válaszokat az őket érdeklő kérdésekre, hiába van sok lehetőség pl. az interneten, a speciális megoldások csak személyes beszélgetésből születhetnek. Így történt ez tegnap Miskolcon is. Amíg valaki végigment az ökolábnyom számítással kapcsolatban feltett kérdéssoron, kiderülhetett számára, hogyan takarékoskodhat a vízhasználattal, milyen lépéseket kell tennie a hulladék csökkentése érdekében, hogy olcsóbbá, de ugyanakkor klímabarátabbá és egészségesebbé fejlesszék háztartásukat.

Zöldítés Miskolcon Zöldítés Miskolcon

A sátrakban arra is felhívták a figyelmet, hogy veszélyes és egészségkárosító hatása lehet az otthon használt vegyi anyagoknak. Nem is gondolják a szülők pl. amikor a gyerekszobát rendezgetik a kisbabát várva, hogy a laminált parketta, a tapéta, a festékek és különböző műanyagok kombinációja a kipárolgó gázok révén kémiai túlérzékenységet idézhet elő, és később ma még nem látott egészségügyi problémákhoz vezethet.

A fenntartható háztartás nem csak olcsóbb, hanem egészségesebb környezetet is jelent, és ahogy igaz ez a személyes világunkra, úgy igaz a nagy egészre is. Az Expedíciózz a Háztartásban! kampányhoz kapcsolódó világkörüli tengerjárás egyik hajósa, Blaskovich Ákos – az óceánok állapotának szomorú jellemzéseként – elmondta, hogy egyéves útjuk során alig tudtak 10-15-ször saját fogású halat enni, mert már nagyon kevés a hal az óceánokban. Az ember felelőtlen magatartással folyamatosan pusztítja a természetet, amit pedig igazán nem is ismer.

Zöldítés Miskolcon Zöldítés Miskolcon

Regénybe illő csodás fordulatokról is beszámolt a vitorlázó. Elmesélt egy olyan történetet, amikor a vitorlásuknak majdnem egy korallzátony szegte végét. Későn vették észre, és egyértelmű volt, hogy neki fognak menni, amikor megjelent egy delfin raj, és az állatok 10 fokkal elirányították a hajó orrát, így a Tempest és hajósai megmenekültek. Blaskovich Ákos szerint ebből az a tanulság, hogy nagyon keveset tudunk még az óceánokban élő állatvilág magas intelligenciájáról, ezért is kellene sokkal felelősebben viselkedni irántuk.

Kapcsolódó anyagok:

Zöldítés Dobó vezénylete alatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás