Hirdetés
Forrás: vg.hu

Mintegy másfél éve több hazai cég nem jut hozzá az általa megtermelt, sőt, már előre el is adott szén-dioxid kvótáihoz. Emiatt az állam sem kapja meg az ügyletből rá jutó, 10 százalékos hasznot.

Bajban van több olyan hazai társaság – köztük állami tulajdonúak is –, amelyek évekkel ezelőtt úgy indították el üvegházhatás-csökkentő beruházásaikat, hogy a projekt révén elért kibocsátáscsökkentésért járó kvótákat előre eladták külföldi kormányoknak vagy magánbefektetőknek. Külföldi vevőik sokszor előre ki is fizették a kvóták egy részét, ezzel megfinanszírozva a magyarországi környezetbarát beruházásokat. Ám egy részük most hiába várja a pénzéért járó kvótáit, mert azokhoz egy ideje itteni partnerük sem jut hozzá, állítják a vg.hu-nak azok a társaságok, amelyek a baj okát a magyar államigazgatás hibáiban látják. A kvóta értékesítését az 1997-es Kiotói Egyezmény tette lehetővé, amely megszabta, hogy az aláíró országok 2008-2012 között mennyi üvegházhatású gázt (ÜHG-t) bocsáthatnak ki.

E határ túllépésekor többletkvótát kell vásárolniuk, ha pedig a határ alá kerülnek, akkor a csökkenésnek megfelelő mennyiségű kvótájukat eladhatják olyan országoknak, amelyek kvótahiánnyal küzdenek. Egy kvótahiánnyal küzdő ország egy másik kiotói aláíró országban klímavédelmi beruházást is létrehozhat, és az abból származó kibocsátási megtakarításokból növelheti saját kvótáját.
Az egyezmény megszületése után Magyarországon is több ilyen beruházás, „Együttes végrehajtás” projekt indult, például az állattartótelepeken vagy hulladéklerakókban keletkező metán megsemmisítésére és hasznosítására, vagy erőművek megújuló tüzelőanyagokra történő átállására. E rendszerben az állam is jól jár, mert a beruházókat a kibocsátás-csökkentésért illető szén-dioxid-kvótából 10 százalékot az állam adhat el.

A projektgazdáknak minden év március 31-ig kell beadniuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba (NFM) előző évi működésükről szóló monitoring jelentésüket és kvóta-jóváírási kérelmüket, a kérelem jogos voltát igazoló, akkreditált hitelesítő jelentéssel együtt. A tárcának 30 napon belül kell elbírálnia a kérelmeket, a tárgyév utáni május 31-ig pedig a kvótaátutalásnak is meg kell történnie. E folyamat Magyarországon 2010-ben jelentősen lelassult, illetve elakadt a hvg.hu-t tájékoztató cégek szerint. Ekkor ugyanis a kvóták átutalásáért (jegyzékkezelésért) felelős Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) felügyelete az NFM-től a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyi államtitkársága alá került. Azóta az NFM-nek nincs ráhatása a saját, kizárólagos felelősségi körébe tartozó döntései végrehajtására, a VM államtitkársága viszont függelmi jogánál fogva, jogszabályi felhatalmazás nélkül is beleszólhat az OKTVF kvótákkal kapcsolatos intézkedéseibe is. Bele is szól, állítják a panaszkodó cégek, amelyek szerint a főfelügyelőség formai okok, vagy indoklás nélkül több cég kvótautalását is visszatartja, de elutasító határozatot nem hoz. Amióta a múlt év végén távozott az NFM-től Fellegi Tamás miniszter, Bencsik János és Olajos Péter államtitkárok és több ügyintéző is, állítólag az NFM miniszteri döntései sem születtek meg határidőre.

Eurómilliók a fiókban

Ma 1 tonna szén-dioxid-megtakarítás – úgynevezett ERU kvóta – ára 2-3 euróért adható el, de a 2000-es évek elején, egyes hosszú távú szerződéseknél született 5 eurós ár is. Annak alapján, hogy csak a cikk megírása során a vg.hu látókörébe került projektgazdák egy-másfél millió eurónyi kibocsátási egység kiutalására várnak hiába, a késleltetés mögött álló pénz nagysága országosan akár a 10-15 millió eurót is elérheti. Ennek a 10 százalékára az állam vár hiába. A VM-től az ügyről kedden feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás