A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Népszavazást tartanak három fürdővárosban a Fekete-tenger partján Romániában arról, belemegy-e a lakosság abba, hogy meginduljanak a kutatófúrások. Az Egyesült Államokban több településen megzavarta az ivóvízellátást a palagáz kitermelése.

Célszerűnek tartják-e a palagáz-tartalékok felmérését és kitermelését? Ezt a kérdést teszik fel három fürdőváros lakosságának Romániában. Mangalia, Costinesti és Limanu lakói a december 9-i parlamenti választásokkal egy időben vehetnek részt a települési népszavazáson. A palagázt hidraulikus repesztéssel termelnék ki, ehhez kéri a három önkormányzat a lakosság hozzájárulását Traian Cristea, Costinesti polgármestere szerint. E technológiával nagy nyomáson homokkal kevert vegyszeres vizet pumpálnak a mélybe, amely oldja és széttöri a kőzetet, a homok pedig nyitva tartja a repedéseket, hogy a lenyomott csövön keresztül visszaszívják a lassan összegyűlő földgázt.

A módszer számos környezetvédelmi aggályt vet fel, ezért zöld szervezetek ellenzik a palagáz kitermelését. Az Egyesült Államokban több településen ihatatlanná vált a kutak vize a kitermelés miatt, sőt az is előfordult, hogy a konyhai vízcsapokból szivárgott a gáz. Több településen rendkívül megnőtt a légszennyezés.

A Victor Ponta vezette kormány moratóriumot hirdetett a palagáz kitermelésére, amíg nem készül el a vitatott technológiákról az európai hatástanulmány – tudósít az Agerpres hírügynökség. Románia földgáztartalékát 109,2 milliárd köbméterre becsülik, ami mintegy 15 évre elegendő. A Fekete-tenger kontinentális talapzatán további 42-84 milliárd köbméternyi gázt talált szeptemberben a Petrom olajcég és az ExxonMobil. A gázmező kitermelése 2018-ban kezdődhet el, becslések szerint ezzel tíz évre függetlenné válna az ország az orosz gázimporttól. A palagáztartalékok becslések szerint meghaladják 660 milliárd köbmétert. Traian Basescu államfő többször szorgalmazta a kitermelés beindítását. Románia földgázszükségletének jelenleg kétharmadát fedezi a hazai kitermelés.

Kapcsolódó anyagok:

Palagázra is kacsint a Shell Kínában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás