Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

Áttörés nélkül zárult a dohai klímacsúcs első, szakértői szintű szakasza. Az ENSZ 18. klímakonferenciájának egyik fő célja az idén lejáró, 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyv meghosszabbítása lenne. Szerdától a 195 résztvevő ország környezetvédelmi miniszterei próbálnak majd egyezségre jutni.

Még Christiana Figueres, az ENSZ fő klímatárgyalója sem remél drámai eredményeket. "A környezetvédelmi miniszterek elfogadnak majd egy politikailag kiegyensúlyozott koncepciót, amely azonban senkit nem fog lázba hozni" – idézte Figueres véleményét a Deutsche Welle. A nehézkesen haladó klímatárgyalások illetékesei már óvakodnak attól, hogy hasonló várakozásokat keltsenek, mint a 2009-es koppenhágai klímacsúcs előtt, ahol Barack Obama aktív részvétele ellenére sem születtek drámai eredmények.

A gazdag és a fejlődő országok közötti ellentéteket továbbra sem sikerül áthidalni. A fejlődő országok nem hajlandók elkötelezni magukat a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett, mivel attól tartanak, ezzel ipari fejlődésüket korlátoznák. Az Európai Unió ugyan jelentős egyoldalú vállalást tett – 2020-ig legalább 20 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását -, de további 30 százalékos csökkentést már csak feltételekkel hajtanának végre.

Továbbra is vita van arról, hogy a kiotói vállalásokat 2013. január 1-től milyen időtávra hosszabbítsák meg. Az EU, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika nyolc évet javasol, kisebb fejlődő államok öt éves hosszabbítást támogatnának. A szakértők reménykednek abban, hogy a nemzetközi közösségnek sikerül olyan intézkedéseket elfogadtatni, amely segítheti a végső cél elérését: megakadályozni, hogy a Föld felmelegedése ne lépje túl a tudósok által még elfogadhatónak tartott, két százalékos mértéket. Egy új globális klímamegállapodás kidolgozása azonban 2015-ig nem várható.

A katari fővárosban szombaton többszáz fiatal vonult az utcára "Állítsuk meg a globális felmelegedést!" és más feliratokkal. A szervezők szerint nem tiltakozó megmozdulásról volt szó, a résztvevők a dohai csúcs résztvevőit a megegyezésre akarták ösztönözni.

LÁSD MÉG: Ezt a dőzsölést senki nem ússza meg

Kapcsolódó anyagok:

A karbon kór folytatódik

A kibocsátási rés áthidalása

Szemünk előtt zajlik a klímaváltozás

Vészes tengerszint-emelkedés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás