A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A környezetszennyezés még nem érte el tetőfokát Kínában, a jövőben minden korábbinál súlyosabb környezeti válság várhat az országra – összegezhetők egy hongkongi konferencia szakértői véleményei. A levegő szennyezettsége a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő. A napokban egymillió lakos maradt víz nélkül egy folyószennyezés miatt Senszi tartományban.

Igaz ugyan, hogy számos, korábban komoly környezeti problémát képviselő területen előrelépést tett Kína, ámde továbbra is elmaradásban van a nem hagyományos környezetszennyezők felszámolásában – idézi a South China Morning Post hongkongi lap a tudományos konferencián felszólaló Vang Csin-nant, a kínai környezettervezési tudományos társaság helyettes vezetőjét. Vang példaként a talaj szennyezését említette, amit szinte semmilyen szinten nem szabályoznak a kelet-ázsiai országban, holott az közvetlenül hat milliók egészségére.

A mezőgazdasági termékek fogyasztásával az emberi testbe kerülő nehézfémek például felhalmozódnak a szervezetben, és akár rákot is okozhatnak. Az ilyen típusú problémák központi szabályozók nélkül még évtizedekig komoly gondokat okoznak majd – jósolta Vang. A pekingi Csinghua Egyetem levegőszennyezéssel foglalkozó szakértője, Hao Csi-ming osztja Vang pesszimizmusát. A leginkább szennyező iparágak – a szénbányászat, a vas- és acéltermelés – bármiféle környezeti kontroll nélkül, az ötéves terveket felülmúló mértékben nőnek. Ez arról árulkodik, hogy a kormány nem veszi komolyan a törvényhozás által kitűzött környezetvédelmi célokat – vélte a szakember.

A környezeti problémák súlyát az elmúlt időszakokban napvilágot látott statisztikák is alátámasztják: ezek szerint például Kína folyóinak és állóvizeinek mintegy 40 százaléka volt súlyosan szennyezett 2011-ben, és a 75 milliárd tonnát is meghaladta évente az ország vizeibe eresztett szennyvíz mennyisége. A vizek közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy nemcsak fogyasztása, de mindenféle kapcsolat veszélyes az emberekre. A levegő szennyezettsége a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő, és legalább még két-három évtizedig gondot okoz majd az országban.

Folyószennyezés a kínai Senszi tartományban, egymillió lakos víz nélkül

 Kilenc tonna mérgező vegyszer került egy vegyi üzemből egy észak-kínai folyóba, amelynek következtében egymillió ember maradt víz nélkül – tudósított az esetről a sina.com hírportál. A szennyezés még december végén történt, a helyi hatóságok ugyanakkor csak a hétvégén kaptak jelentést az esetről, és csak ezután fogtak intézkedésbe, nagy elégedetlenséget kiváltva ezzel a kínai társadalomból. A késlekedésért az illetékes Csangcse város polgármestere tegnap hivatalosan is bocsánatot kért.

Az elmúlt napokban – részben a késlekedésének is betudhatóan – összesen mintegy kilenc tonna mérgező hatású anilin került a Csuocsang-folyóba, egy csőtörést követően, melyért a Lucseng városbeli Tianjin Ipari Csoport tehető felelőssé. A vegyszer folyóba kerülése a folyómenti városok ivóvízellátását is veszélyezteti, mivel a folyó Senszi és Hopej tartományt is összeköti. Jelenleg Handan város egymillió lakosa van a térségben ivóvíz nélkül, itt kisebb pánikot okozott az eset. A hatóságok tájékoztatása szerint 30 tonna anilint sikerült egy szomszédos, használaton kívüli víztározóban felfogni. Az eset kapcsán eddig négy embert vontak felelősségre.

Kapcsolódó anyagok:

Növekvő „porhalál” – a kínai légszennyezés súlyosabb a feltételezettnél

Űrből nézik a kínai természetrombolást

Egyre nagyobb a kínai városi légszennyezés

Előzésben Kína és India

Kínai e-hulladék bomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás