A rovat kizárólagos támogatója

Idén is rovarhoteleket alakítanak ki a bécsi Rathausplatzon felállított karácsonyfából, melyeket természetvédelmi tanösvények mentén, a Bécsi-erdőben található bioszféraparkban és pihenőövezetek bejáratainál helyezik ki.

A bécsiek az ünnep után minden évben újrahasznosítják a Városháza előtti téren felállított karácsonyfát. Készült már belőle költőhely madaraknak és odú denevéreknek. Idén ismét rovarhotelek építése mellett döntöttek az erdészek. A 32 méter magas alsó-ausztriai lucfenyőt január 7-én szállították el a Bécsi Erdészeti Hivatal munkatársai. A fából a tervek szerint összesen tizenegy rovarhotel készül.

Az ilyen létesítményeknek fontos szerepe van a biodiverzitás megőrzésében és a környezet vegyszeres terhelésének csökkentésében. Egy kifejlett katicabogár naponta átlagosan 150 levéltetűt eszik meg, lárvája pedig még szívesebben látott vendég a kertekben, hiszen naponta akár 800 levéltetűt is elfogyaszt. A rovarhoteleket rajtuk kívül különösen kedvelik még a fülbemászók és a vadméhek is, ez utóbbiak értékes megporzók. Tekintettel arra, hogy Ausztriában 670 vadméh fajt tartanak számon, a darázsgarázs jó kihasználtsága szinte biztosra vehető.

A rovarhotelt idén természetvédelmi tanösvények mentén, a Bécsi-erdőben található bioszférapark információs pontjainál és pihenőövezetek bejáratainál állítják majd fel, többek között Lobauban. Mi több, a városi rovarok is bevackolhatják majd magukat egy karácsonyfa-hotelbe, hiszen az Erdészeti Hivatal új épülete mellett, a Triester Straße kellős közepén is kihelyeznek egyet a császárváros erdészei.

Kapcsolódó anyagok:

Rovarszálló lesz a bécsi karácsonyfából

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás