Hirdetés
greenfo/MTI

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának szigorúbb visszafogásával megvalósítható lenne a kitűzött klímacél, aminek köszönhetően el lehetne kerülni a globális felmelegedéssel járó káros következmények jelentős részét – vélik brit kutatók, akik most első ízben vizsgálták meg átfogó módon a gázkibocsátás drasztikusabb csökkentésének jótékony hatásait.

Brit kutatók szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának erőteljesebb visszafogása elősegítené, hogy a globális felmelegedés növekedésének szintjét 2100-ig két Celsius-fok alatt lehessen tartani. A Nature Climate Change című szaklapban közzétett tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyobb mértékű visszafogásával a globális felmelegedés növekedésének szintjét 2100-ig két Celsius-fok alatt lehetne tartani. Ennek megvalósulása esetén a tudósok számításai alapján a globális klímaváltozás káros következményeinek 20-65 százaléka elkerülhető lenne, és ki lehetne védeni a legpusztítóbb hatásokat az évszázad végéig.

A világ államai 2010-ben tűzték ki azt az általános célt, hogy a felmelegedés nem haladhatja meg a két Celsius-fokot globális szinten 2100-ig. A legfrissebb adatok azonban azt tanúsítják, hogy a jelenlegi károsgáz-kibocsátás mellett a hőmérséklet akár 4 Celsius-fokkal vagy még többel is emelkedhet az évszázad végéig. A jelentések fényében a Világbank nemrégiben vészjelzést adott ki, felhívva az országok figyelmét arra, hogy ha nem szabnak gátat a kibocsátásnak, akkor a szélsőséges időjárási viszonyok hamarosan "normává" válnak, beláthatatlan következményekkel mind a mezőgazdasági termelésre, mind a globális tengerszint emelkedésére.

Öt brit kutatóintézet a Readingi Egyetem vezetésével számos forgatókönyvet vizsgált meg arra nézve, hogy miként érvényesül az üvegházhatású gázok kibocsátásának különböző mértékű süllyedése, illetve milyen hatást gyakorol az apadás az általános klímaváltozásra. Legszigorúbb – egyben legkedvezőbb hatású – változatuk szerint a gázkibocsátás 2016-ben tetőzne, onnantól viszont évente 5 százalékkal csökkenne 2050-ig.

A tanulmány alapján, ha sikerülne kordába szorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását, annak eredményeként pedig 2 Celsius-fokon belül tartani a felmelegedés szintjét, akkor az emberiség 40-65 százalékkal mérsékelni tudná az olyan, a klímaváltozás nyomán bekövetkező romboló hatásokat, mint a termékhozamok zsugorodása vagy a pusztító árvizek kialakulása. A globális tengerszint is "csak" 30 centiméterrel emelkedne a jelenleg becsült 47-55 centiméter helyett. Egyéb kedvezőtlen folyamatok bekövetkezését pedig évtizedekkel ki lehetne tolni.

"Természetesen a gázkibocsátás mérséklésével összességében nem lehet elkerülni a klímaváltozás hatásait, de kutatásunk azt mutatja, hogy a csökkentés révén időt nyerhetünk olyan épületek, közlekedési rendszerek és agrártermelési módok kifejlesztésére, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben" – szögezte le Nigel Arnell, a Readingi Egyetem kutatóintézetének az igazgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás