Hirdetés

A hétvégén 10. alkalommal szervezték meg a hazánkban telelő sasok és ragadozó madarak éves számlálását, melyen a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai – együttműködve az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályával és Monitoring Központjával – aktívan részt vettek. A térségben 182 rétisas, 7 parlagi sas és 1-1 fekete, illetve szirti sas került szem elé.

Az egy időben történő megfigyelések miatt sas-szinkronnak nevezett esemény célja, a Magyarországon telelő sasok összeírása, valamint az elmúlt években elharapódzott mérgezéses esetek felderítése. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos, a sas fajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van, melyek egyébként parlagi és réti sasok fészkelő helyéül is szolgálnak.

Magyarország különösen fontos a rétisasok számára, ugyanis az egyre nagyobb számú, állandó hazai fészkelő állományon kívül, számos példány érkezik hozzánk Európa északi területeiről is. A parlagi sas Kárpát-medencei költő állományának és fiataljainak is jelentős része nálunk telel. Emellett több szirti sas és fekete sas példány is hazánkban tölti a telet. A Hortobágyi Nemzeti Parkban és közvetlen vonzáskörzetében (a Hortobágy és a Nagykunság Természetvédelmi Tájegységek területén, illetve a Tisza-tónál) a számlálás vasárnap történt.
Összesen 182 példány rétisas, 7 példány parlagi sas és 1-1 fekete, illetve szirti sas került szem elé, amely kiemelkedő eredmény. A rétisasok nagy számát magyarázza, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett sasetető helyeket a madarak jelentős számban keresik fel táplálkozás céljából. Ennek természetvédelmi vonatkozása igen jelentős, tekintetbe véve, hogy az utóbbi években újra megjelent egyik legfontosabb mortalitási tényező fokozottan védett sasfajaink számára hazánkban a mérgezés. A nemzeti parkban kialakított etetőhelyeken konstans módon táplálkozó nagy mennyiségű sas méregmentes táplálékot fogyaszt, így a kritikus téli időszakot – melyben az állati tetemek fogyasztása előtérbe kerül a sasok étrendjében kisebb számban jelen lévő élő zsákmányállatokkal szemben –
könnyebben átvészelik, ráadásul itt maradnak a Kárpát-medencében és kevésbé követik a vonuló vízimadár csapatokat a délebbre fekvő országokba, ahol a lelövés veszélye is sokkal nagyobb, mint hazánkban.
A parlagi és réti sas(képünkön) eszmei értéke: 1.000.000 Ft

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás