A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok koncentrációja Kína levegőjében 2011-ben, amiért elsősorban az emberi tevékenység okolható. A kínai meteorológiai hivatal szerint a szén-dioxid koncentráció két évvel ezelőtt elérte a 392,2 ppm-et, (0,392 térfogatszázalék). Ez az érték a mérések 1990-es kezdete óta a legmagasabb.

Kína nemcsak szén-dioxid, de más üvegházhatású gázok, így a metán vagy a kén-dioxid terén is "felülmúlja" a globális értékeket, s 2011-ben mindegyik értéke rekordmagasságba ugrott – derül ki a kínai statisztikákból. A magas károsanyag-kibocsátásért elsősorban az emberi tevékenység okolható, mindenek előtt pedig az ipari üzemek, gyárak és a gépjárművek kibocsátása, amelyhez Kínában a jelentős mértékű szénégetés is hozzájárul, ez télen számos vidéki területen fűtőanyag.

Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, az addigi első Egyesült Államokat 2006-ban előzte meg, s a becslések szerint 2015-re az USA kibocsátásának másfélszeresét eresztheti a levegőbe. A jelenlegi ötéves terv (2011-2015) célkitűzése, hogy a bruttó hazai termék (GDP) egy egységére jutó károsanyag-kibocsátása az évtized közepéig a 2010-es szinthez képest 17 százalékkal csökkenjen, a nem-hagyományos energiaforrásokból származó energia aránya pedig 11,4 százalékra növekedjen. A központi kormány emellett arra tett ígéretet, hogy a GDP-arányos kibocsátást – a 2005-ös szintet alapul véve – 40-45 százalékkal csökkentse az évtized végéig, emellett pedig a megújuló energiák részarányát a teljes energiaelhasználáson belül 15 százalékra növelje.

A célok teljesítését illetően ugyanakkor pesszimisták a szakértők, s maga a kínai vezetés által kiadott egy tavalyi, a globális felmelegedés hatásait és költségeit részletező jelentés is kiemelte: az ország károsanyag-kibocsátásának érdemi csökkenése 2030-ig nem valószínűsíthető, ami már az évtized közepére élelem- és vízhiányhoz, átlaghőmérséklet emelkedéséhez, valamint gyakori áradásokhoz vezethet.

Kapcsolódó anyagok:

Önfegyelemmel a 2 fok tartható, de így is csak időt nyernénk

Rekord szmog Pekingben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás