Hirdetés
greenfo/MTI

Dave Heineman nebraskai kormányzó is jóváhagyta a kanadai Alberta tartomány és a Mexikói-öböl között megépítendő Keystone XL kőolajvezeték új nyomvonalát. Ezzel Nebraska részéről megszűntek azok a főleg környezetvédelmi aggályokra hivatkozó ellenvetések, amelyek már csaknem egy éve akadályozzák a kőolajvezeték megépítéséről meghozandó döntést.

Az állam környezetminőségi hivatala már korábban jelezte, hogy a maga részéről többnyire biztonságosnak tartja a vezetéket. Az amerikai külügyminisztérium, amely a napokban teszi közzé a vezeték új nyomvonaláról készülő saját tanulmányának tervezetét, tegnap azt közölte, hogy a tárca részéről az év első negyedévének végére születik meg a végső döntés a Keystone XL ügyében.

A vezeték megépítését a calgaryi központú TransCanada először 2008-ban javasolta. Ezt az Obama-kormány 2012 elején elutasította, arra hivatkozva, hogy kongresszus által számára megszabott időkeret nem tette lehetővé, hogy megfelelő hatástanulmányokkal készítse elő a döntést. Ennek egyik oka éppen az volt, hogy környezetvédők aggályokat fogalmaztak meg a vezeték nebraskai szakaszával kapcsolatban.

A TransCanada májusban újra kérelmezte a washingtoni külügyminisztérium engedélyét a kanadai Alberta tartomány olajhomokmezőitől a Mexikói-öböl térségének finomítóiig vezető Keystone XL kőolajvezeték északi szakaszának megépítésére. Ez ugyanis átlépné a kanadai-amerikai határt, amihez pedig szükség van az Egyesült Államok kormányának beleegyezésére.
A TransCanada korábban kettébontotta a projektet, és bejelentette, hogy megkezdi a vezeték Oklahoma és a Mexikói-öböl közötti, 780 kilométeres szakaszának építését, amihez – mivel kizárólag amerikai területen halad – nem szükséges a szövetségi szentesítés. A déli szakasz, amelyet a Fehér Ház is a támogatásáról biztosított, a tervek szerint még az idén elkészülhet.

A Keystone XL teljes hossza 2700 kilométer lesz, a vezeték megépítése pedig 7,6 milliárd dollárba kerül majd. A TransCanada abban bízik, hogy az 5,3 milliárd dolláros északi szakasz is megépülhet 2014 végére vagy 2015 elejére. A vezeték kapacitása napi 830 ezer hordó lesz, és jelentősen csökkenti majd az Egyesült Államok függőségét a tengerentúli kőolajtól.

Kapcsolódó anyagok:

Megbukott a Keystone XL olajvezeték

Nem adják fel az olajvezetékesek

Obama elnapolta az olajvezeték megépítését

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás