A rovat kizárólagos támogatója

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai ötletének köszönhetően, a nagyközönség is figyelemmel követheti egy vadon élő rétisaspár életét.

Az Európai Unió támogatásával mrgvalósult projekt egyik célja a Górési természetvédelmi mentőhely működési feltételeinek javítása volt, ahol "gondozottként" rendszeresen fordulnak meg rétisasok (Haliaeetus albicilla). A ragadozó madarak védelmére – ami a telep munkájának fő célja – monitorozási, ismeretterjesztési és szemléletformálási célból a térségben költő rétisaspár fészkéhez webkamerát helyeztek ki a szakemberek, amelynek segítségével további vizsgálatok végezhetőek a madár természetbe való visszailleszkedésével kapcsolatban is. A program célja elsősorban az információszerzés: hogyan zajlik ennek a fenséges ragadozónak az élete, miként költi ki tojásait és neveli fel fiókáit. Emellett kiemelt jelentősége van az ismeretterjesztésnek is, hiszen a rétisas igen érzékeny, óvatos faj, amelyet nagyon nehéz közelről megfigyelni a szabad természetben.

Magyarországi állománya jelenleg mindösszesen 280-290 pár, szerencsére ez az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A kamera segítségével azok is megismerhetik a rétisast, akiknek kevesebb lehetőségük van kijutni a természetbe. A rétisas Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A sasok nagyon éber madarak, ezért fontos szempont volt, hogy a kamerát a madarak életének megzavarása nélkül rögzítsék. A fészkelőhely körüli technikai munkálatokat a fészkelési időszakot megelőzően végezték el. A készülék telepítése a jelek szerint nagyon jól sikerült, a felszerelés utáni napokban a madarak már a fészekben tartózkodtak, ügyet sem vetve a kamerára.

Egyelőre a fészkelő pár még nem kezdett bele a költésbe, a madarak területvédő magatartása sem nagyon agresszív, így időnként más egyedek is meglátogatják a fészket és közvetlen környezetét. A zord idő ellenére a sasok szorgalmasan tatarozzák fészküket: kisebb-nagyobb gallyakat-ágakat hoznak és építenek be, olykor egy-egy fahánccsal, fűcsomóval bélelve a közepét.  A fészekkamerázás mellett a Hortobágyi Nemzeti Parkban a természetvédelmi szakemberek a sasok számára etetőhelyeket is üzemeltetnek – ezzel komolyan segítve a faj védelmét. Azt tervezik, hogy a sasok élete a költés kezdetének időpontjától a park internetes oldalán élőben is nyomon követhető lesz.

A költésig a park által feltöltött videón lehet betekinteni a sasok életébe.  

Kapcsolódó anyagok:

Kotló rétisaspárt sasolnak a lengyel netezők

Netes madár leshelyek

Kilesték az egerészölyvek szokásait

Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás