Hirdetés
greenfo/MTI

Japán tárgyalásokat kezdeményezett Kínával az onnan érkező légszennyezés kezeléséről, ugyanakkor Tokió belföldi akciótervet fogadott el a kérdéssel kapcsolatban.

A tokiói külügyminisztérium japán sajtójelentések szerint arra kérte Pekinget, hogy február második felében folytassanak munkaszintű megbeszéléseket az ügyben, miután a kínai szmog a mérések szerint a szigetország partjait is elérte. Japán információszolgáltatásra kérte Kínát, továbbá technikai segítséget is felajánlott a szomszédos országnak.
Képgaléria űrfotókból >>>

A különösen káros – azaz 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű (PM 2,5), a tüdőből egyáltalán nem vagy csak nehezen kiürülő – szálló por koncentrációja Kínában az elmúlt hetekben többször is átlépte a köbméterenkénti 500 mikrogrammot a különböző mérések szerint.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szálló por köbméterenkénti 25 mikrogrammot meghaladó koncentrációja már egészségtelen. A finom porszemcsék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak, növelve a rák kialakulásának kockázatát.

Az elmúlt napokban Japán a kínai partoktól mintegy ezer kilométerre található nyugati részén is a köbméterenkénti 50 mikrogrammot meghaladó szállópor-koncentrációt mértek. A szokásosnál jóval magasabb, a kormány által megállapított 35 mikrogrammos egészségügyi határt meghaladó érték a japán környezetvédelmi kutatóintézet közlése szerint azzal magyarázható, hogy az uralkodó nyugati irányú széljárás átfújta a mérgező részecskéket Kínából Japánba. Japán kutatók szerint a jelenséget már egy évtizeddel ezelőtt tudományosan bizonyították. Különösen Kjúsú szigetén kimutatható a kínai légszennyezés hatása, ahova a gyárak és autók füstje által okozott szálló por mellett a mongóliai és Góbi sivatagi homok is eljut.

A japán fél által kezdeményezett együttműködést ugyanakkor nehezíthetik a két ország közti politikai feszültségek, amelyek egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos vitához köthetők. A lakossági aggodalmak miatt a japán kormány pénteken azt is bejelentette, hogy a légszennyezés mérése érdekében szorosabb együttműködést fog kialakítani a probléma által leginkább érintett városok között, valamint szakértői bizottságot állít fel az adatok kielemzésére és azok egészségügyi hatásainak megállapítására.

Kapcsolódó anyagok:

Dohányozzon ingyen – Pekingben

Rekord autóeladások Kínában

Kinek üzlet a kínai szmog

Gyilkos PM2,5

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás