A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Radioaktív folyadék szivárog az amerikai Washington államban lévő Hanford nukleárishulladék-tárolóból – jelentette be az állam kormányzója. Hanford az USA leginkább szennyezett nukleáris létesítménye.

Az energiaügyi minisztérium megerősítette a tegnapi hírt. A folyadék szintjének csökkenését a 177 földalatti tartály egyikénél észlelték. Jay Inslee kormányzó az állam fővárosában, Olympiában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 150 gallon (568 liter) és 300 gallon (1136 liter) közötti mennyiség folyhatott ki. A környező ellenőrző kutakban nem mértek magasabb sugárzást, de a szivárgás hosszú távú veszélyt jelent a talajvízre és a folyókra – mondta.

A http://en.wikipedia.org/wiki/Hanford_Siteen.wikipedia.org/wiki/Hanford_Site atomhulladék-temetőt a II. világháború alatt hozták létre, az atombomba elkészítéséhez vezető titkos program keretében. A tartályokban több millió gallon radioaktív maradék van, amely évtizedek alatt halmozódott fel plutónium bombák gyártása közben. A kilyukadt tartályban 447 ezer gallon (1 692 029 liter) iszapot tároltak.

A kormányzó nyugtalan, mivel "kétségek merülnek fel nem csak a meglévő lék miatt, hanem a többi tartály épségét illetően is". Hanford az Egyesült Államok leginkább szennyezett nukleáris létesítménye. A kormányzó a szövetségi kormányzat elsődleges feladatának nevezte a megtisztítását, de kételkedik abban, hogy a költségvetési vitákba merült kongresszus eléggé elkötelezett-e a sokba kerülő feladat mellett.
Kép forrása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás