Hirdetés

Budapesten az Országos Mezőgazdasági Könyvtár ad átmeneti otthont a Tükörben a Világ vándorkiállításnak, melynek keretein belül újra megrendezésre került a „Jövőkereső” konferencia, melyet a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Jövőkereső-jelentés a magyar társadalomnak című kiadványa indított útjára.

Április 23-án –előzetes regisztrációt követően- több mint száz érdeklődő vett részt a kiállítás kísérőrendezvényén, melynek elsődleges célja a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeretek elmélyítése volt. A résztvevők között szép számmal képviselte magát az idősebb korosztály és az egyetemista fiatalság is. A látogatókat, és az első előadót, Bartus Gábort, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkárát Wayda Imréné Mariann, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képzési igazgatóhelyettese, a rendezvény moderátora köszöntötte. Az előadás témája aktuálisabb nem is lehetne: az előadó és a konferencia résztvevői közösen keresték a választ arra, hogy a most elfogadott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia mennyiben segíti Magyarország fenntarthatósági kihívásainak megválaszolását?

Ezt követően Czene Zsolt, a NAKVI Vidékfejlesztési Koordinációs és Dokumentációs Osztály osztályvezetője vette át a szót. A vidéki környezet és a vidék értékeinek megőrzése került a fókuszba, a 2014-2020-as tervezési folyamatot illetően.
Rakaczky István szakreferens és túravezető a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől az ökoturisztika és a vidékfejlesztés kérdését járta körbe. Az alapfogalmak tisztázása után a hazai hiányosságok mellett pozitív példákról is szó esett, ezzel jelölve ki a követendő utat a fenntartható turizmus irányába. A legnagyobb eredményeket az ökoturizmus feltételeinek maradéktalan teljesítése hozná, ez alatt a jól képzett szakemberi háttért, a minőségi termékkínálatot, a megalapozott együttműködéseket, az alapvető ökológiai infrastruktúrát és úgynevezett „ökokódexek” létrehozását értjük. A törvényi hiányosságok pótlásán felül szükséges az információs rendszerek folyamatos frissítése is.

Jövőkereső konferencia 2013 Jövőkereső konferencia 2013   galériához katt a képre

Szalay-Zala Andrea a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének titkára a FATOSZ működésének bemutatásával indította előadását. Tevékenységi körükbe a szakmai érdekképviseleten kívül különböző képzések indítása is tartozik. Ismertette a falusi szálláshelyek szakosodási lehetőségeit, ezzel is szemléltetve milyen sokszínű kínálat várja a vidékre látogatókat. Néhány jelenleg futó projektbe is beavatta a hallgatóságot, többek között a „Művészek a vidékért” valamint a „Vidékjáró” programokba, mindenkinek meghozva a kedvét a magyar vidék újrafelfedezéséhez!

Hankó Gergely az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR vezetője a „Paraszt-Wellness”-szel ismertette meg a konferencia tagjait, mely önkéntes kaláka program során a fenntarthatóság elméletét gyakorlatba ültethetik át a résztvevők, egy apró zsákfaluban, Gömörszőlősön. Egy -vagy akár több- hosszú hétvége erejéig bárki belekóstolhat a vidéki élet mindennapjaiba, több egykori önkéntes pedig mára a falu lakója!
A konferencia záró előadását Gyulai Iván az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója tartotta a mezőgazdaság környezeti viszonyáról és jövőjéről. Fény derült arra is, hogy magyar vidék és agrárium sorsa miért nem választható el a globális körülményektől. Az előadás a következő ördögi körből való kilépési lehetőségeket vázolta fel, melyet Peter Farb fogalmazott meg: „a termelés fokozása egy megnövekedett népesség élelmezése érdekében a népesség további növekedéséhez vezet”. A helyes mérték megtalálása alapvető, a mindennapok folyamán is teljesítendő feladatunk; Gyulai Iván szerint ne a világot akarjuk megváltani, hanem törekedjünk a saját belső egész-ség (egyensúly) megteremtésére. A globális kérdésektől, problémáktól kezdve, a kiskertek művelési lehetőségéig még sok egyébről szó esett, a kérdések áradatának csak a tárlatvezetés vetett véget, melyet Gerő Ambrus vezetett a ZöFi részéről.
A nap folyamán, a színvonalas előadások között, lehetőség nyílt egy közös piknikre is a kerti nagy vadgesztenyefa alatt, ahol a Fair Trade kávézó és a biobüfé kínálata alapozta meg a beszélgetések hangulatát, melyek a tárlatvezetés után is folytatódtak.
A nap egyik kísérő eseménye az Amerikai Nagykövetség oklevelének átadása volt, melyet Aktív Állampolgárságért címen adományozott a ZöFi – Zöld Fiatalok (Hungarian Green Roots) szervezetnek Kounalakis nagykövet asszony. Ezzel szeretnék támogatni és elismerni elkötelezett munkájukat a környezetvédelmi oktatás fejlesztéséért és a hátrányos helyzetű csoportok integrációjáért. Beszédében Kounalakis nagykövet kiemelte példaértékű Szociális Bringa programjukat és Ehető Kertek projektjüket. Az oklevelet Vass Júlia vette át.

A „Tükörben a Világ” május 11-ig látogatható Budapesten, az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban, csoportok előzetes bejelentkezése esetén ingyenes tárlatvezetéssel.

Hivatkozások, letölthető előadások:
Jövőkereső- az NFFT jelentése a magyar társadalomnak
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia
Vidékjáró program
Falusi Turizmus portál
Tükörben a Világ kiállítás
Szalay-Zala Andrea: Falusi turizmus a fenntarthatóság ösvényén
Hankó Gergely: Paraszt-Wellness
Gyulai Iván: A mezőgazdaság jelen és jövője a fenntarthatóság tükrében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás