A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ángyán József 95 százalékos bizonyossággal állítja, hogy a földtörvény júniusi elfogadása után kilép a Fidesz parlamenti frakciójából – erősítette meg az Indexnek adott nyilatkozatát az MTI-nek ma a politikus.

Ha nem a helyi családokhoz kerül a föld, hanem kül- vagy belföldi tőkéstársaságok szerzik meg azt, akkor fennáll a veszély, hogy "kihúzzák alólunk az alaperőforrásokat" – indokolta döntését. Véleménye szerint a Ház előtt fekvő földtörvénnyel jó esély van erre. Hangsúlyozta, a földtörvény azt is eldönti, hogy "az én néppárti kormányom" a tőkés társaságokkal, zöldbárókkal köt-e szövetséget, vagy pedig a néppel, "amiben eredetileg megállapodtunk".

A politikus közölte: a földtörvényt látva 95 százalékosra teszi, hogy kilép a képviselőcsoportból. Úgy fogalmazott, hogy "csodák történtek már", mert zárószavazás előtti módosítóval is változott már meg törvény, de "én ebben a csodában nem igazán hiszek, (…) sokkal erősebbek azok a tőkeérdekek, amelyek nem engedik, hogy a politika változtasson ezen a szövegen". Kilépési szándékát még nem közölte a képviselőcsoport vezetésével – mondta kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta, hogy a gyulai frakcióülésen a miniszterelnök "maga mondta azt, hogy addig maradok, amíg kibírom a frakcióban, és azt is mondta, hogy nem csinálnak mártírt belőlem, (…) ezzel gyakorlatilag rám bízta, hogy a lelkiismeretem szerint meddig tartom úgy, hogy vállalható az, ami történik".

Közölte: a most tárgyalt földtörvény viszont már nem vállalható számára. Megjegyezte, hogy korábban is volt néhány "nehezen vállalható" dolog, például az állami földbérleti rendszer, az agrárkamarai törvény elfogadása, valamint az alaptörvény módosítása. Ángyán József azt mondta, szerették volna, ha az alaptörvényben négy, a vidékstratégiát megalapozó pillért tesznek le. Ezek a föld-, az üzemszabályozási, a családi gazdaságokról szóló és a szövetkezeti törvények lettek volna, de közülük a családokról és a szövetkezetekről szóló jogszabályok kimaradta,k és helyettük hozták be az integrátorokat – közölte. Mandátuma megtartását egyfelől azzal indokolta, hogy biztos abban, sokkal több szavazatot hozott annál a Fidesz-KDNP listának, mint amennyit képviselőjelöltként kapott. "Sok embernek én szereztem meg a mandátumát vidéken" – közölte magyarázatként.

Ennél fontosabbnak nevezte, hogy tartozik azoknak az embereknek, akik elhitték neki, hogy a kormányváltást követően másképp mennek majd a dolgok, mint korábban, ezért a jelenlegi kormánypártokra szavaztak. Tervei szerint független képviselőként a korábban meghirdetett és a vidékstratégiában leírt kormányzati programot folyamatosan össze fogja hasonlítani a kabinet és a törvényhozás intézkedéseivel.

Ebben a ciklusban csupán egy képviselő lépett ki a Fidesz frakciójából. Balogh József, akinek élettársát korábban a kecskeméti kórházban kezelték, ahová sajtóinformációk szerint azért került, mert a képviselő bántalmazta, a függetlenek közé ült át.

LÁSD MÉG: Ángyán József: Kiülök a függetlenek közé
Ángyán a földtörvénytől teszi függővé, fideszes marad-e
 

Kapcsolódó anyagok:

Spekulánsok ellen a helyi közösségek ellenőrzésével

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás