A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP adatkikérési pert indít a hortobágyi védett állami földek kezelése ügyében. A korábbi évek rossz tapasztalatai után eljött az idő, hogy a közvagyont képező nemzeti parkok földhasznosítása átláthatóvá váljon!

Lengyel Szilvia, az LMP vidékpolitikusa adatkikérési pert indít a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ellen, mivel a cég nem adta ki számára felügyelő bizottságának jegyzőkönyveit.

Az LMP figyelmét akkor keltették fel a hortobágyi védett állami földek, amikor híre ment, hogy a Génmegőrző – korábban saját kezelésben tartott – 16 ezer hektárnyi területének felét magánszemélyeknek akarja hosszú távra bérbe adni. Az ügyre úgy derült fény, hogy a Génmegőrző Kft. 2 milliárd forint – már megnyert – LIFE pályázati pénzt vissza akar adni az Európai Bizottságnak -, amely a szóban forgó területeken került volna felhasználásra.

A Génmegőrző Kft. eredeti céljaival, amely az őshonos magyar háziállatok, illetve különösen értékes élőhelyek megőrzése, nem egyeztethető össze a nemzeti örökség részét képező földek "kiszervezése".
A jegyzőkönyvek segíthetik a tisztán látást azzal kapcsolatban, hogy az említett földterületekkel milyen szándékai vannak a döntéshozóknak. Az LMP szerint fontos, hogy a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóvá váljon a közvélemény számára – olvasható Lengyel Szilvia független országgyűlési képviselő közleményében.

Kapcsolódó anyagok:

Nemzeti parkjainkat bűn eltrafikolni

Kérdésessé válik a magyar nemzeti parkok szavahihetősége

Miért mondtunk le a Hortobágyon 3 milliárdról?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás