A rovat kizárólagos támogatója

Július 11-én, csütörtökön arról döntenek a tagállamok kormányainak képviselői, hogy az EU engedélyezze-e a komplex génmódosított fajtacsoport, az ún. „SmartStax” kukorica importját. Itt tiltakozhat az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosánál!

Ez azt jelenti, hogy a Monsanto hatféle méreganyagot termelő, valamint a glifozát és glufozinát gyomirtó szerekre rezisztens kukoricája bekerülhet az élelmiszerláncunkba. Segíts megakadályozni az új, mérgező kukorica engedélyezését, írj Te is Tonio Borgnak, az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosának!

Nemrég közzétett tanulmányok kimutatták, hogy génmódosított kukoricával táplált sertéseknél komoly egészségügyi problémák jelentkeztek. A kutatócsoport eredményei szerint a génmódosított takarmánnyal etetett sertéseknél nagyobb arányban fordult elő súlyos gyomorhurut, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása.

A német Testbiotech nevű szervezet véleménye szerint az új tanulmányok szükségessé teszik az SmartStax kukorica engedélyezési folyamatának leállítását, s ezért egy levéltervezetet készítettek Borg biztos számára.  A levél szövegének magyar változata:

Tisztelt Tonio Borg Biztos Úr!

Tudomásomra juttott egy közelmúltban közzétett kísérlet eredménye, amely szerint génmódosított kukoricával táplált sertéseknél komoly egészségügyi problémák jelentkeztek. A kísérlet során felhasznált takarmány hasonló szermaradványokat tartalmazott, mint amilyen rovarölő toxinokat a SmartStax génmódosíott kukorica termel ill. amilyen gyomirtókat e kukoricához alkalmaznak. E tanulmány fényében követeljük, hogy állítsa le a SmartStax kukorica engedélyezését, és akadályozza meg, hogy e termék, amelyet nem teszteltek kellő mértékben, bekerüljön élelmünkbe illetve a takarmányba!

Referencia:
Carman J.A., Vlieger, H.R., Ver Steeg, L.J., Sneller, V.E., Robinson, G.W., Clinch-Jones C.A., Haynes J.I., Edwards J.W. (2013). A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet. Journal of Organic Systems 8 (1): 38-54.
http://www.organic-systems.org/journal/81/8106.pdf

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás