Hirdetés

A kormányzat készül a „selejt bosszújára”: a közigazgatási tárca (KIM) a közelmúltban olyan körlevelet küldött a településeknek, amelyekből kiderül, hogy a kabinet szerint – a kormánytöbbség által frissen elfogadott jogszabályok nyomán – a hulladékkezelés a következő hónapokban számos településen el fog lehetetlenülni.

A Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár által jegyzett levélben az áll: "A 2013 végéig tartó átmeneti időszak során a jelenleg működő közszolgáltatók átalakulása, továbbá új közszolgáltatók piacra lépése várható, az új rendszerre történő átállás bizonyos önkormányzatok esetében időben elhúzódhat, amelyet az új engedélyek beszerzése tovább hátráltathat. Ezek a körülmények több önkormányzatot azonnali intézkedést eredményező döntés elé állíthatnak, ellenkező esetben a közszolgáltatás leállásával kell számolniuk."

A Népszabadság tegnap emlékeztet arra, hogy a hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályok módosítása miatt a jövőben csak olyan vállalkozások tevékenykedhetnek ezen a területen, amelyek többségi önkormányzati tulajdonban állnak. A jövő év elejétől a tevékenységet nonprofit alapon kell végezni.  Utalnak arra is, hogy a tavaszi ülésszak végén elfogadott törvénymódosítás szerint az ellátatlanul maradó területeken kényszerszolgáltatót lehet kijelölni, illetve más szolgáltatóktól eszközöket rekvirálni a feladat ellátásához. Járványveszély vagy más súlyos közegészségügyi kockázat kialakulása esetén a települési hulladék elszállításának megszervezéséről állami szerv gondoskodik.

Az Orbán-kabinet munkába állása óta egyetlen valóban használható ötlet merült fel a hulladékkezelés átalakítására: a csomagolóanyagok kötelező betétdíjának bevezetése. Ez a külhoni tapasztalatok szerint nagyjából 90 százalékos visszagyűjtési arányt eredményez, a nem visszaváltott 10 százalék pedig a költségvetést gyarapítja. A díj bevezetése ugyanakkor áremelkedést okozna, így a választásokig már aligha kerül rá sor.
RÉSZLETEK >>>

Szilágyi László független képviselő arra szólította fel a kabinetet, hogy tegyen rendet a közszolgáltatások piacán.
 

Kapcsolódó anyagok:

Hulladékgazdálkodási simicskásítás

Hulladékos törvényi minősítés

Itt a kampány rezsicsökkentés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás