A rovat kizárólagos támogatója

Mi épül és hova? Ez itt a kérdés. A VárosligetBE. BELE! BELE is! Nem a Felvonulási térre! Nem az 56-osok terére! Azaz nemcsak oda! A Városliget közpark, az építési szabályzat szerint 3%-ban lehetne beépített. Jelenleg ez 5%. Mi marad a Városligetből, ha a MúzeumLiget beleépül?

A Kormány 1397/2013. (VII. 2.) Korm. határozatában  az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes Városligetbe építéséről döntött.

MúzeumLiget

„Az elmúlt száz év legnagyobb léptékű kulturális beruházásaként öt új ikonikus épületben hat intézmény kap otthont az Ötvenhatosok terére tervezett Múzeumnegyedben. A múzeumok építésével párhuzamosan átalakul a Városliget is, amely az átfogó fejlesztés következtében egy világszínvonalú, attraktív kulturális-rekreációs városrészként, egyedülálló családi-kulturális célpontként kerülhet fel a világ turisztikai térképére. A közgyűjteményi épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesítése érdekében felépülő Új Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Magyar Építészeti Múzeum kap majd helyet. Az új épületek nemzetközi tervpályázat útján valósulnak meg, az első múzeumok 2018-ban nyithatják meg kapuikat. Az Ötvenhatosok terén létrejövő új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megépítésének jelentősége egyedül a millenniumi építkezésekéhez fogható. Ez a beruházás egy vonzó, parkba ágyazott intézményi környezetben nyújt majd lehetőségét nemzeti kulturális identitásunk megőrzéséhez és kiteljesítéséhez. A mai áron számolva több mint 70 milliárd forint nagyságrendű beruházás a tervek szerint az Európai Unió 2014-ben kezdődő, következő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg.”   Eddig az idézet a Szépművészeti Múzeum Honlapjáról.

Kérdések:
– Miért éppen oda? Ez a terület eddig is a város (de lehet, hogy az ország) idegenforgalmilag leglátogatottabb területe?
– Miért kell egy helyre zsúfolni annyi múzeumot, amikor örülhetnénk, ha más kevésbé frekventált helyeket is látogatnának a turisták, közben nézelődnének, eszegetnének, betelnének a főváros valóban gyönyörű épületeivel, természeti környezetével, lakóival, ételeivel…..?
– Miért kell ekkora építkezésbe kezdeni a válság kellős közepén? A Millenniumi építkezések idején konjunktúra volt, volt rá pénz.
– Miért nem olyan helyre teszünk „ikonikus” épületeket, amelyek a város szégyenei jelenleg? Hogy legalább a tűrhető szintig felhozzuk őket?
– Hogyan lesznek parkba ágyazva a múzeumok, ha a Ligetbe ezen kívül megépül a termálfürdő, a cirkusz, a gasztrofalu? Hány fa után nevezhető parknak egy terület?
– Biztos, hogy a nemzeti kulturális identitásunkhoz ikonikus épületek szükségesek? (Az Egri csillagok óta tudjuk, hogy a falak ereje nem a kövekben vagyon.)
– Nem tudom, hogy sok vagy kevés a 70 milliárd forint, Nem tudom, hogy 2014-ben ez mennyi lesz. Ahhoz tudom hasonlítani, hogy a tavalyi évben elvontak a Nemzeti parkjaink számára utalandó költségvetési támogatásból 19 milliárdot. Így kicsit soknak tűnik a 70 milliárd.
– Szintén soknak tűnik, ha azt hallom a rádióban, hogy vezető kormánypárti tisztségviselő szerint nincs 30 milliárdunk a vörösiszap tározók tartalmának ártalmatlanítására. Nem kellene arra is félretenni egy keveset?
– Még többnek látszik a 70 milliárd, ha a Városliget „ rehabilitációjára” fordítandó teljes összeg 120 és 160 milliárd között várható. Kell ez nekünk? Ez kell nekünk?
– Ha ekkora beruházás készül, miért nem tájékoztatják a lakosságot a helyi lapokon, a polgármesteri hivatalok honlapján vagy bárhogyan? Vagy csak én nem találtam meg a lapokban?
– Az ország száz éves történetének legnagyobb beruházása esetén nem lett volna jó mégiscsak meghallgatni a Magyar Urbanisztikai Társulat (ellen) véleményét a helyszín kiválasztásáról?
– Készült valamilyen közvélemény kutatás a helyi lakosság körében, hogy mekkora támogatottságot élvez ez a beruházás? ( VI. VII. XIII. XIV. kerület minimum. De sokan jönnek ide kerékpárral és tömegközlekedéssel távolabbi városrészekből és vidékről is!)
– Készült környezetvédelmi hatástanulmány a hulladék elhelyezéstől a nemrég a jelenlegi terhelésre megépített csatornarendszeren át a közlekedésre gyakorolt hatásig. Ez a közlekedéssel együtt megnövekedő zajtermelésről, fényszennyezésről?
– Honnan tudjuk azt, hogy a turisták milliónyian fognak özönleni a múzeumokba és éppen ötöt akarnak belőle meglátogatni egyszerre? Miért nem hatot vagy hetet? Nem fogja ez elvonni a jelenleg is itt lévő múzeumok látogatóit? ( Szépművészeti, Nemzeti Galéria, Közlekedési Múzeum, Mezőgazdasági múzeum…és még nem beszéltünk a Hősök teréről, a világörökség részét képező Andrássy útról)
– Végül „attraktív kulturális-rekreációs városrészként, egyedülálló családi-kulturális célpontként kerülhet fel a”””” magyar családok úti tervei közé! Miért nem akarjuk megőrizni a magyar családok számára? Miért akarunk a világ turisztikai térképén villogni, ha megfulladnak a városlakók levegő nélkül?
– Miért nem képezheti a kulturális identitásom részét az, hogy itt van a főváros 200 éves közparkja?

Az én identitásomnak a Városliget a része. Nem a Múzeumi negyed. Vagy Liget? Vagy minek is nevezzem? Vagy Nemzeti Közgyűjteményi Épületegyüttes. Hanem a VÁROSLIGET!

ÖSSZEGEZVE 2014-től az alábbi épületekkel lesz gazdagabb a Városliget, beleértve a fenti, hozzá tartozó két (?) területet is. Mert ’Hasznosítani’ fogják.

– 5 múzeumi épület ( benne 6 Múzeummal: Új Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum, Magyar Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Építészeti Múzeum)

– Művészetek tere
– Liget kapu ( Oszlopcsarnok)(Amit 200 éve sem építettek meg)
– „Zöld Liget” Ökologikus oktató és látogató központ
– Magyar Tájak Konyhája – Gasztronómiai Falu
– Új közlekedési útvonalrendszer
o Nem épül, de jön bele: elektromos midibusz.

Megújulva bővül(!):

– Petőfi Csarnokból lesz a Gyermek-, Ifjúsági-, és Szórakoztató központ
– Közlekedési Múzeum
– Fővárosi Nagycirkusz
– Helyreállítják a tórendszer vízfelületét(?)

Nem értem pontosan a kiírásból, hogy az egész katyvasznak van még plusz egy neve, mint Kulturális szabadidős élménypark, vagy ez egy újabb beépítendő terület? Esetleg ebben foglaltatik benne a „ Sportpályák, játszóterek átépítése,, újak kialakítása” ?
Csak én nem értem ezt a gumi megfogalmazást, vagy így lehet közben kitalálni, hogy mit is akarunk?

Jelen kormányhatározatban nem szerepel, de szó volt róla:

– Új termálfürdő és Hotel a Vidámpark helyén? Talán a 3. lépésben? Természetesen ehhez utak, parkolók, kiszolgáló épületek, Víz-, telefon-, elektromos-, gáz-, villany-vezetékek, szeméttárolók és szállítás…..stb

Lebontják a régi HUNGEXPO épületeket ( VÉGRE)

A Városliget közpark. Mint ilyen, az építési szabályzat szerint 3%-ban lehetne beépített. Jelenleg ez 5%. Mi marad a Városligetből, ha a fentieket beleépítik?  Közpark nem, az biztos!

Hasznosítani kell?

Mintha nem az lenne a Ligetnek az elsődleges és legnagyobb haszna, amit ma is igyekszik ellátni legjobb tudása szerint! Mintha nem az lenne egy városi közparknak a funkciója, hogy játszhassanak, homokozhassanak, csúszdázhassanak, mászhassanak a gyerekek, sétáljanak a kismamák, kisbabák, nagymamák, nagypapák.

Mintha nem teljesítené már most is túl önmagát azzal, hogy elnyeli a szén-dioxidot és oxigénnel lát el bennünket, hogy szűri a port, párásítja a levegőt, a madarai életet visznek a kősivatagba, a tücskök cirpelése emberi életre alkalmassá teszi az alkalmatlan várost!

Hasznos, ami pénzt hoz. Most rögtön. Hozzon is! Mert annak a 160 milliárdnak meg is kellene térülnie!  A többit majd meglátják a gyerekeink gyerekei? Fordíthatják az asztmájuk kezelésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás