Hirdetés
greenfo/MTI

Legalább 26-an haltak meg kadmiummérgezésben az elmúlt 4 évben egy közép-kínai, Hunan tartománybeli településen. Egy használaton kívüli suangcsiaói üzem környékén a földminták a megengedett mérték háromszázszorosát tartalmazták e nehézfémből.

A közelben élő háromezer ember vizsgálata után csaknem ötszáznak a szervezetében találtak számottevő mennyiségű kadmiumot. A 26 áldozatból nyolcan voltak hatvan év alattiak, és húsz ember esetében volt a halál végső oka rák. A faluban született gyerekek közül többen fogyatékkal, rendellenességekkel jöttek a világra.

A helyzetért felelősnek tartott vegyi üzem 2009-ig működött, de területén, a földben jelentős mennyiségű, jellegzetes bűzt árasztó ipari hulladék maradt gazdátlanul.  A kadmiumot minden nemzetközi szervezet rákkeltő anyagnak minősíti. Káros a vesére, a májra, a csontokra, megzavarja a szervezet működését, szív- és érrendszeri betegségek forrása. Mivel nem ürül ki, krónikusan toxikussá válik.

Kínában korábban többször jelentek meg híradások kadmiummal szennyezett folyóról, gyermekékszerek anyagában felfedezett kadmiumról és legutóbb kadmiumot tartalmazó rizsről. A közelmúltban fejeztek be egy országos talajminőségi vizsgálatot, de az illetékesek közölték, hogy annak eredményeit egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Becslések szerint Kína termőföldjének 40-70 százaléka nehézfémekkel szennyezett, és a kibocsátott káros anyagok, így például az ólom, az arzén és a kadmium a földből az élelmiszerekbe is bekerül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás