Hirdetés

Egyre több környezetbarát szállás vár minket a jövőben! A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és a Climate-KIC “Pioneers into Practice” Zöld Porta munkacsoportja megkezdte a környezet- és emberbarát ZÖLD PORTÁK minősítési rendszerének kidolgozását.

Ennek keretében készül egy segédlet a szállásadók részére, melyből kiderül hogyan, milyen praktikákkal tudnak „zöldülni” az olcsó, önerőből megvalósítható praktikáktól egészen a komolyabb energetikai beruházásokig.

Mi is az a Zöld Porta?

A Zöld Porta olyan vidéki szálláshely, amely a látogatók kiszolgálása során a helyi erőforrások használatát részesíti előnyben, helyi termékekre, foglalkoztatásra és a helyi piacra épít. Lehetőség szerint kerüli a nagyipari termékek és természetidegen eszközök használatát.
Lehetőséget kínál a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására és kiemelt figyelmet fordít a természetes környezet megóvására. A higiénia fenntartásához természetes tisztítóanyagokat használ és tájban gondolkodva, őrizve, gazdálkodva, integrálja a különböző tevékenységeket. A szálláshely felszereltségében segíti a víz-és energiatakarékos életmód folytatását, a hulladékok szelektív gyűjtését, illetve a zöld javak komposztálását. Figyelmet fordít továbbá a szerves kultúra megőrzésére és segíti látogatóit ennek megismerésében, továbbá a környék természeti látnivalóival, kulturális programjaival kapcsolatban látogatóinak tájékoztatást nyújt.  A Zöld Porta tehát az ökoturizmus és a szelíd turizmus bázisa.

Logópályázat

A minősítés és a szállások szakosodásának elmaradhatatlan kelléke a logó, ami fémjelezni fogja majd magát a kezdeményezést és megtalálható lesz majd minden zöld porta honlapján, reklámanyagában, talán még a kerti kapun is.
A logótervezésre kiírt pályázatra több mint 20 munka érkezett, az alkotók jellemzően humoros és autentikus megoldásokat alkalmaztak.
A 3 tagú zsűri (Szalay-Zala Andrea (FATOSZ), Arnóti András festőművész és arculattervező, Hankó Gergely (ÖKO-Pack)) egyöntetűen tudott dönteni az erős mezőny ellenére. Ennek elsődleges oka az, hogy a nyertes minden fontos paramétert figyelembe vett, így a logó beszédes, egyben jól alkalmazható a kommunikációban, továbbá könnyen memorizálható és teljesen autentikus.

Zöld porta logó - a pályázat nyertese Nyíri Anna lett. Zöld porta logó – a pályázat nyertese Nyíri Anna lett.
A Zöld Porta projektről részletesebben

A Climate-KIC az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösség (Knowledge and Innovation Community). A kezdeményezés “Pioneers into Practice” programjának keretében alakult egy 8 fős munkacsoport, ami a falusi szálláshelyek környezetbarát üzemeltetését, Zöld Porták kialakítását tűzte ki célul. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége igaz már 2011-ben elindította Zöld Porták szakosodásának folyamatát, de a széleskörű kínálat kiépítéséhez eddig nem volt szakmai háttéranyag, segédlet. Ezért készült ez a számos ötletet és hasznos praktikát tartalmazó kiadvány, mely segítségül szolgál a települési és kistérségi szinten összekapcsolódó turisztikai szolgáltatások üzemeltetőinek, szervezőinek a fenntartható turizmus megalapozásában.

A projekt célja, hogy a Vidék az egészséges környezet és a fenntarthatóság szimbólumává váljon, ami feltételezi az erőforrások bölcs használatát, a természeti értékek óvását és szelíd bemutatását, illetve a szerves helyi kultúra megőrzését. A zöld porták kialakításának lényege, hogy a környezet terhelése nélkül, újabb és magasabb színvonalú szolgáltatások jöjjenek létre, melyek növelik a térség vonzerejét és bevételeit. Ezáltal nőhet a Vidék népességmegtartó ereje, ami kulcsfontosságú a város-vidék kapcsolatát tekintve. A folyamat multiplikátor hatása a természeti, társadalmi és gazdasági ágazatra is kihat, gondoljunk csak a helyi termelőkre és piacokra, az oktatási tevékenység fenntartására, illetve az együttműködésekből származó többletbevételekre.

 

Álmunk a Fenntartható Turizmus és az egészséges kikapcsolódás feltételeinek megteremtése, melyhez különleges adottságaink megvannak, de a megvalósításhoz hosszú távú gondolkodás és komplex látásmód szükséges. Bízunk benne, hogy klímaügynök (climate agent) csapatunk ehhez tud segítséget nyújtani kiadványával.

A kiadvány 2013 őszén lesz letölthető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás