A rovat kizárólagos támogatója

Négy évtized után idén már másodjára rajzanak a kérészek a Duna fölött, mert végre kellően tiszta a folyó. A közvilágítás viszont halálos csapda az este repülő ritka rovaroknak.

Rég nem volt olyan tiszta a Duna vize, mint az utóbbi pár évben, vagyis látható eredménye van a Duna-menti országok, önkormányzatok és cégek környezetvédelmi akcióinak. A Duna budapesti szakaszán 2012-ben a legfontosabb természetvédelmi esemény a dunavirág (Ephoron virgo) nevű védett kérészfaj tömeges megjelenése volt, amire a vízszennyezések miatt közel negyven éve nem volt példa.

Idén augusztus 19-én Tahitótfalunál ismét sikerült megfigyelni a tömegrajzást, és ennek alapján okkal remélhetjük, hogy a dunavirág újra megtelepedett a magyarországi Duna-szakaszokon. A vízben az elmúlt évtizedekben főleg a szerves eredetű szennyezés miatt nem élt meg ez a kérészfaj, de az sem kizárt, hogy a nitrát- és foszfátszint lecsökkenése is hozzájárult a pozitív fejleményhez. A folyó vize elsősorban a bécsi szennyvíztisztító üzem modernizálása miatt tisztult ki ennyire, Európa legkorszerűbb víztisztítója működik ott. A Duna Budapest alatti szakaszán a csepeli szennyvíztisztító hozhat pozitív változást.

Kriska György és Horváth Gábor cikke további részletekkel és pazar fotókkal >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás