A rovat kizárólagos támogatója

Amíg a magyar kormány szokásos nyári álmát aludta, a román kabinet elfogadott egy törvénytervezetet a verespataki ciános arany- és ezüstkitermelés engedélyezéséről. Most kell megmenteni Verespatakot! Borbély a verespataki beruházásról: a politikai döntés egyértelműen megszületett.

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja a térség természeti és kulturális örökségét súlyosan veszélyeztető bányaprojektet, és sürgős cselekvésre szólítja fel Orbán Viktor kormányát: az ökopárt szerint a magyar nemzeti érdekeket nem a határon túli választási kampány előkészítésével, hanem sokkal inkább a bányanyitás megakadályozásával kellene (és lehetne) megvédeni.  A legfrissebb hírek szerint a román állam által közvetlenül is tulajdonolt, kanadai többségű vállalkozás a régióban egyszer már súlyos környezeti katasztrófát okozó ciános technológiával fog aranyat és ezüstöt bányászni Verespatakon, érdemi környezeti garanciák nélkül. A bányacég az előzetes tervek alapján egy kitelepített és ledózerolt falut, holdbéli tájjá változtatott hegyvidéket, örökre tönkretett kulturális kincseket és történelmi emlékeket, valamint – egy egyszerű kőgát mögött – egy Velencei-tó nagyságú mérgező zagytározót fog maga után hagyni.

Bár mindez közvetlenül érinti és sérti a magyar érdekeket, az Orbán-kabinet – amely egyszer már átélte, hogy mit jelent, ha a Tisza vízgyűjtőjén ciános zagy kerül a felszíni vizekbe – látványos passzivitással szemléli a fejleményeket. A verespataki bányanyitás nem csak Romániában élvez nagykoalíciós támogatást – bírva a hazai kormánysajtóban Orbán barátjaként emlegetett Basescu szimpátiáját is -, hanem a jelek szerint a magyar kormány ellenállását sem vívta ki. Pedig Jávor Benedek, az Együtt-PM képviselője már a nyár elején a fenntartható fejlődés bizottság ülésén felhívta rá a figyelmet, a kormány semmittevése életveszélyes. Az ökopárti politikus arra is rámutatott, hogy a román féllel szemben, amely két éve nem hajlandó adatokat szolgáltatni a beruházásról az espoo-i egyezmény alapján indított magyar kérelem nyomán, jogorvoslati eljárást kellene kezdeményeznie Magyarországnak.

Jogi vagy diplomáciai nyomásgyakorlásnak azonban nyoma sincs, és a nem létező magyar környezetvédelmi tárca aktivitását sem tapasztaljuk, ékes bizonyítékaként annak, hogy mekkora hiba volt megszüntetni a zöld ügyek önálló kormányzati képviseletét.
Az Együtt-PM szerint ideje ébresztőt fújni, és sürgősen újra kell gondolni a térségre vonatkozó politikai prioritásokat. Ha Orbán Viktor újraválasztása a legfontosabb, akkor továbbra is érdemes úgy tenni, mintha minden rendben lenne – amennyiben viszont az emberi sorsok, a környezeti értékek és a biztonság szempontjai többet nyomnak a latban Orbán jövőjénél, akkor ez az az ügy, amikor fel kell vállalni a konfrontációt, és ki kell állni a ma élők és a jövő nemzedékek érdekeiért.

Budapest, 2013. augusztus 28.
Jávor Benedek országgyűlési képviselő.


Most kell megmenteni Verespatakot!

A román kormány minden akadályt el akar görgetni a verespataki bányanyitás elől. Az elmúlt 15 évben a környezetvédelmi jogszabályok segítették a helyi és nemzetközi aktivistákat, hogy gátat szabjanak a pusztító aranyláznak. Illetve amíg a helyben lakók nem adják el a házaikat a Rosia Montana Gold Corporationnek, addig nem indulhat meg a tereprendezés. Most viszont módosítani akarják a bányászati törvényt, hogy kiemelt jelentőségű ipari beruházás esetén lehetőség legyen a lakóingatlanok kisajátítására. A Verespatakon élők tudják, hogy kilakoltatás várhat rájuk, ami nem lesz kevésbé erőszakos attól, hogy kéretlenül némi pénzt utalnak a háztulajdonos számlájára.

És ami a valódi kormányzati szándékokról árulkodik az a tegnap elfogadott törvénytervezet, ami kiemelt beruházássá nyilvánítja a projektet. Az új tervek szerint, a környezetvédelmi és műemlékvédelmi törvények rendelkezéseit eltávolítják az útból azzal a huszárvágással, hogy a verespataki-beruházásnál nem lesznek érvényesek és nem alkalmazzák őket. Victor Ponta pontosan azt a szánalmas politikai színjátékot játssza el, amit a magyar miniszterelnök a földtörvény esetén, amikor elsunnyogta a szavazásnál kormányának javaslatát. Victor Ponta bányaellenes volt a választási kampányban, de azóta a projekt nyilvánvaló kormányzati támogatása mellé állt. Most nyilvánosan bejelentette, hogy a parlamentben nemmel fog szavazni, és a képviselőkre bízza a döntést. Ja, hogy a kormányzó pártszövetségnek ott is kétharmada van?

És a mi adminisztrációnk, akkor most béna, gyáva vagy hazudik? Persze a környezetvédelmi tárcát kilökik a helyszínre nem tetszést nyilvánítani, és ilyenkor reménykedünk, hogy ez kormányzati vélemény, de érdemi lépés továbbra sincs. Ha a kabinet béna lenne, akkor szeretnénk jelezni, hogy erre lenne lehetőség. Áder János volt egyike azoknak, akik Európai Parlamenti képviselőként kezdeményezték a cianidos technológia kisöprését az európai kontinensről, amelyet az Európai Parlament erős többséggel elfogadott. Józan belátás szerint egy ilyen technológiának a 21. században nincs helye. Politikai feladat lenne a technológia betiltását tovább görgetni a Bizottság és a Tanács munkájában. Amiért ezt a munkát az Orbán-kabinet megspórolta, azért lehet, hogy most határon túli magyarok fognak szenvedni. Verespatakon még van miért harangozni a templomban! Az elmúlt évek ingatlan felvásárlási hullámában, aki nem adta el a lakását a Rosia Montana Gold Corporationnek, az maradni akar. Beszélgettem magyar és román lakosokkal egyaránt: maradni akarnak a falujukban és élni szeretnének – írta Csiba Katalin blogjában.   A kormány ne asszisztáljon a faluromboláshoz!


KÖZEL A STARTHOZ?

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szerint a kormány által elfogadott, a verespataki bányaberuházásra vonatkozó törvénytervezet kapcsán számos környezetvédelmi kérdés továbbra is tisztázatlan, így nem fogja megszavazni a parlamentben a dokumentumot.
A volt román környezetvédelmi miniszterrel interjú a transindex.ro-n olvasható.

Kapcsolódó anyagok:

Zöld jelzés Verespataknak

Ciánkatasztrófa újratöltve?

Tájékoztatott ciánügyben Nagybánya polgármestere

Európai megfigyelési listára a cianidot!

A kormány hallgat, a cián marad

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás