A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Narancs azokban a megyékben szedte össze a győzteseket, ahol a földbérleti pályázatok kapcsán a legtöbb vita – azaz botrány – akadt. Forrásként Ángyán József jelentését, és a témában megjelent újságcikkeket felhasználó anyag végén a különböző agrártámogatások elosztásáról – képbe kerül Leisztinger, Csányi és Nyerges.

Baranya megye Az itteni földpályázatok főszereplője Prettl János nagygazda, a Baranya Megyei Közgyűlés Fidesz–KDNP által delegált – helyi információk szerint korábban az SZDSZ-t, FKGP-t, Komlói Polgári Kört megjárt, jelenleg fideszes – tagja volt. Prettl ugyan földbérleti pályázatot nem adott be, de közvetlen családtagjai közül többen is megtették ezt, sőt, mindannyian nyertek: öt pályázattal összesen 228 hektár területhez jutottak. Ez a megyében elnyerhető terület negyede.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legnagyobb birtoktest (774 hektár) bérleti jogát a Gerzsánszki Lajos és családja érdekeltségi körébe tartozó szászfai Karmopol -Agro Kft. (515 ha) és a zádorfalvai Mercato Finanszírozó Kft. (259 ha) szerezte meg. Ezt követik a Kanyok Attila nevével fémjelzett Start 2003 Bt. (496 ha), a Demeter Péter által jegyzett Geter-Farm Kft. (466 ha), majd Hagyacki József (464 ha) és Bogárdi Ferenc (300 ha) nyertes érdekeltségei. Ez az öt érdekeltség összesen 2511 hektár bérleti jogát szerezte meg, ami a megyében a bérbe adott borsodi területnek több mint 52 százaléka. Gerzsánszki Lajos Budai Gyulának, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának rokona.

Csongrád megyében egyetlen cég, a csongrádi illetőségű Héjja Testvérek Kft. a bérbe adott földterület 85 százalékát (1014 ha) nyerte el. Ifj. Héjja István állatorvos, a kft. egyik ügyvezetője, Csongrád város önkormányzatának fideszes képviselője.

Fejér megyében a Csákvári Mg. Zrt. – volt és privatizált Csákvári Állami Gazdaság – kapta bérbe a legnagyobb földterületet. Az elnyert 1829 hektárból 716 hektárt Antalffy György és családtagjai bérelhettek, akik közvetett tulajdonosként és tisztségviselőként is jelen vannak a cégben. A társaságot vezető Zimmermann Istvánnak és családtagjainak 658 hektár jutott, 192 hektár Tarjányi Antalnak, a vállalat cégjegyzésre jogosult alkalmazottjának, 263 hektár pedig a társaság fővadászának, Makra Róbertnek. A „négyek” Csákvár, Vértesacsa, Magyaralmás és Vereb települések valamennyi meghirdetett földjét, Óbarokon pedig azok egyharmadát szerezték meg. Nyomukban ott lohol Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátja, Felcsút polgármestere, aki cége, a Búzakalász 66 Kft.-n és rokonságán keresztül 1327 ha területet nyert Alcsútdoboz, Kajászó, Óbarok és Vál térségében. A két nyertes csoport összesen a Fejér megyében bérbe adott földek közel 60 százalékát birtokolja.

Veszprém megye  Itt a zirci Kiss család 322 hektárral vezeti a listát. Mögöttük Magvas Antal (206 ha), a Flóra-Nagyesztergár Mg. Kft. (138), Kises János (109) és a JÁRÓNA Kft.-ből (101 ha) álló csoport 554 ha-t bérelhet. Ők összesen a Veszprém megyében bérbe adott terület 45 százalékát kapták. Kiss Józsefről helyi információk szerint annyit tudni, hogy a volt Zirci Tsz korábbi szocialista kötődésű egykori elnöke, fő tevékenységére nézve gépkereskedő. Fiával együtt előbb beléptek a Magoszba, majd átvették helyi szervezetének vezetését. A helybeliek szerint Kiss állatállománnyal nem rendelkezik, hanem Balatonfőkajáron „lízingel” a pályázathoz sertéseket.
RÉSZLETEK >>>

Borsodi MezőségBorsodi Mezőség
Támogatások: Csányi és Nyerges a nyerő

A kisszámú kiválasztottnak pénzesőt, a nagy többség számára azonban kiszolgáltatottságot hozott a Fidesz vidékpolitikája, amelyben eredetileg az szerepelt, hogy a földeket helyben lakó, gazdálkodó családoknak, kis- és közepes gazdaságoknak adják oda. Előbb csak az Ángyán József nevével fémjelzett, szakmai körökben jócskán vitatott „Kert-Magyarország programot” dobta sutba a mostani vidékfejlesztési tárca, később a földbérletekkel kapcsolatos botrányok mellett jó példa a keveseket támogató politikára az egy termelőegységre jutó támogatások rendkívül egyenlőtlen eloszlása is. (Pedig manapság az állammal földbérleti szerződést kötni jó üzlet, az uniós területalapú támogatás hektáronként 214 euró, vagyis 62 ezer forint.) A támogatást kapó gazdaságok túlnyomó többsége, mintegy 86 százaléka azonban az átlagosnál jóval kisebb támogatásban részesül, a gazdaságok felső 10 százaléka teszi zsebre a dotáció 76 százalékát.
 
Az Ángyán-jelentésben szerepel, hogy 2011-ben az agrártámogatási rendszer legnagyobb haszonélvezője hat nagy tőkeérdekeltség volt. Ezek sorrendben: Csányi Sándor (Bonafarm csoport), Nyerges Zsolt (Mezort csoport), Leisztinger Tamás (Forrás csoport), Mádl István, Dorogi Árpád (GSD-csoport), Delity József, Harsányi Zsolt, Kárpáti László (Hód-Mezőgazda Zrt.). Ezek a vállalkozások a közös agrárkasszából 2011-ben közel 14 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak.

Bár az agrártárca kitartóan hangoztatja, hogy ígéretükhöz híven a helyben lakó, kis- és közepes méretű birtokkal rendelkező gazdákat segítik földhaszonbérlethez, a valóság azonban egészen más képet fest: az állami földek bérbeadása során az összes termőterület 85 százaléka pár ember kezébe került, akik a bérelt terület elővásárlási jogával is rendelkeznek. Ángyán arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben néhány nagybirtokos kezében marad a mezőgazdaság, akkor offshore cégeken keresztül bármikor kivihetik a vagyont külföldre, és ennek hozadéka nem itthon csapódik le.

Az országosan a teljes bérbe adott 18 ezer 624 ha földterületből 2012. december 31-ig mindössze 6 ezer 144 ha (nagyrészt elaprózott parcella) került helyi lakosokhoz, illetve helybeli illetőségű cégekhez.

Kapcsolódó anyagok:

Jöhet a titkolt névsor, a Fővárosi Törvényszék első fokon a Blikknek adott igazat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás