Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Nem kellene erdővédelmi járulékot fizetni, vagy új erdőt telepíteni, ha fákat kell kivágni a területen. A Normafa lepusztítását jelentő törvényjavaslatot nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszter. A beruházás felelőse Vincze P. Márton síoktató, miniszterelnöki megbízott. Ők döntenek arról, hogy hogyan kell növelni a Budai-hegység legértékesebb részének beépítését.

„A Normafa környékén érvényes természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályok jelenleg nem teszik lehetővé a céloknak megfelelő infrastrukturális beruházások megvalósítását” – valószínűleg ez a kulcsmondata annak az indoklásnak, amit a Belügyminisztérium (BM) fűzött a csütörtökön a parlament elé terjesztett, a budapesti Hegyvidék kedvelt kirándulóhelyének fejlesztéséről szóló törvényjavaslathoz.

Márpedig a kormánynak konkrét elképzelései vannak: Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott koordinálásával síközpontot álmodtak a XII. kerületbe, ahová a meghosszabbított fogaskerekű egyenesen a Széll Kálmán térről szállítaná a sízőket. A BM törvényjavaslata azért született, hogy ezt meg lehessen valósítani, hiszen erre az indoklás szerint a „fővárosi polgárok részéről felmerült az igény”.

A törvényjavaslat következetesen a „történelmi sportterület” kifejezést használja a Normafára. Ezt 2011-ben iktattak a budapesti területrendezési tervről szóló törvénybe, és arra utal, hogy a környéket 1914 előtt sportolási célra használták. Az indoklás is utal rá, hogy a Normafán és környékén 1895 óta „különböző színvonalon”, de jelen van a sísport. Persze a BM is elismeri, hogy nem csak a síelésről van szó, hanem például az is cél, „a vendéglátás és a szállodák fellendülésével erősítse a munkahelyteremtést és a belföldi turizmust”.

A törvényjavaslat lényege, hogy a mellékletében felsorolt állami tulajdonú földterületeket a XII. kerületi önkormányzat vagyonkezelésébe adja, és egyben felhatalmazza a kerületet, hogy rendeletet alkosson az új építési szabályzatról. Utóbbi eljárásban a törvényjavaslat értelmében figyelmen kívül lehet majd hagyni a fővárosi szabályozási keretterv, illetve az építési keretszabályzat előírásait, vagyis a fővárosi önkormányzatnak nem lesz beleszólása abba, mi történik a Normafán. Emellett nem kellene erdővédelmi járulékot sem fizetni, vagy új erdőt telepíteni, ha fákat kell kivágni a területen.

A kerület persze nem kap teljesen szabad kezet, mert a törvényjavaslat részletesen leírja, hová mit lehet építeni. A sípályák és az azokhoz kapcsolódó felvonók és hóágyúk (utóbbiakhoz földalatti víztározó is szükséges) mellett lesz szánkópálya, kerékpárút, játszótér, erdei tornapálya, futópálya, nyári bobpálya és downhill kerékpárpálya is. Építeni kellene a törvényjavaslat szerint két síklubházat, fogadót, egy bruttó 8000 négyzetméteren elterülő, 15 méter magas engesztelő kápolnát, illetve zarándokszállást és kempinget is – irta a hvg.hu

 

Luxus? Erre kell a kormánynak 5 milliárd forint

5 milliárd forintból építene három új síliftet; újítaná fel a Libegőt, s a Jánoshegyi utat; alakítana ki szánkópályát és négy évszakos bobpályát; fejlesztene víztározót és parkolóházat a budai hegység ormain a kormány. A fejlesztések sora hosszú, ráadásul mindez csak a jéghegy csúcsa. Vincze P. Mártonnal, a Normafa Park projekt miniszterelnöki megbízottjával nemrég a penzcentrum.hu beszélgetett, aki szerint nemhogy nem luxusberuházás, hanem egy hiánypótló és rendkívül szükségszerű beavatkozás a Normafa rekonstrukciója.

Vincze P. Mártont nevezték ki a rendőrök, a terrorelhárítók és a katasztrófavédők kiképzését irányító RSZKK élére. Az új igazgató síoktató, kinevezése előtt mindössze pár hónapot töltött a rendvédelem kötelékében.

Kapcsolódó anyagok:

Jön a lex Normafa?

Normafára fel sielő népség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás