Hirdetés

A Hortobágyi Nemzeti Park 800 hektárnyi legelőre írt ki pályázatot. A legnagyobb nyertes a megyei földalapkezelő vezetője, volt fideszes képviselő, a kormány által nemrég elővett Hajdú-Bét ügy legismertebb károsultja. A pályázaton tíz évre elnyert föld évente több tízmilliós garantált bevételt jelent. A Vidékfejlesztési Minisztérium válasza: 13 ezer hektár földre írt ki pályázatot a Hortobágyi Nemzeti Park.

A Hajdú-Bét-ügy egyik legismertebb károsultja, Ónodiné Demeter Éva a legnagyobb nyertese a Hortobágyi Nemzeti Park 800 hektáros földpályázatának (a pályázaton egyébként sokkal több földet osztottak ki, a 800 hektár Bagota környékére esik). A szóban forgó területre pályázók közül három győztest hirdettek, a 800-ból összesen 350 hektárnyi legelőt Ónodiné családi cége, az Avis’96 Bt. szerzett meg (a Céginfó szerint Ónodiné 2013. január végéig volt tulajdonos, most a férje nevén van a vállalkozás).

Ónodiné nemcsak a Hajdú-Bét ügyben ismert közszereplő a térségben: 2006 és 2010 között Hajdúböszörményben fideszes önkormányzati képviselő volt (és a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke). 2010-es újrázása néhány szavazaton elúszott, azonban a Fidesznek és a kormánynak fontos politikai ügy főszereplője ezután sem maradt állás nélkül: 2011 óta a Nemzeti Földalapkezelő Hajdú-Bihar megyei irodáját vezeti. Ez azért fontos, mert a most kiosztott 350 hektár tulajdonosi jogait Ónodiné munkaadója, a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) gyakorolja. A pályázati kiírás viszont csak a terület vagyonkezelőjének, a Hortobágyi Nemzeti Parknak a dolgozóit zárta ki az indulók közül. Emiatt az, hogy egy megyei NFA-vezető érdekeltségébe tartozó cég pályázhatott egy NFA-tulajdonban lévő terület tartós bérleti jogára, a kiírás szerint rendben van.  Az viszont, hogy nemcsak pályázhatott, hanem minden indulónál nagyobbat nyert – elvitte a földek majdnem felét, miközben heten-nyolcan hoppon maradtak –, a helyi gazdák szerint megkérdőjelezhető.

Az egyik sértett, Kapusi István például ugyanarra a 202 hektáros területre pályázott, ami végül – egy másik, közel 150 hektáros területtel együtt – az Avis’96 Bt.-hez került – derítette ki az index, ahol további részletek olvashatók >>>

Az ügyben az index megkereste a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a Nemzeti Földalapot, hogy megtudják: a pályázatokat hol és hogyan bírálják el, miért csak a vagyonkezelő nemzeti park alkalmazottai voltak kizárva, a tilalom miért nem terjedt ki az NFA-dolgozókra, és a vesztesek hová fordulhatnak jogorvoslatért? Azt is megkérdezték, hogy lesz-e hasonló pályázat a közeljövőben, amiben a mostani vesztesek reménykedhetnek.

A cikkre a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményben reagált. Íme:

Az Index szeptember 13-án megjelent cikke megtévesztően kelti azt az érzetet, mintha 800 hektár legelőre írt volna ki pályázatot a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). Ezzel szemben – ebben a pályázati körben – 13 ezer hektár földet írt ki a HNP, és még 60 ezer hektár meghirdetését tervezi. A cikk megtévesztő abban a tekintetben is, hogy összemossa a tulajdonosi és vagyonkezelői jogokat. Minden állami föld tulajdonjoga a magyar államé, jelen esetben a vagyonkezelői jog a nemzeti parké. Tehát a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) semmilyen köze nincs az ügyhöz, így irreleváns, hogy Ónodiné Demeter Éva milyen kapcsolatban áll az NFA-val.

A Hortobágyi Nemzeti Park 13 ezer hektáron, több mint 100 nyertest hirdetett. A Minisztérium helyénvalónak tarja azt, hogy a kiírásban részt vevő, nemzeti parki dolgozók és azok közvetlen hozzátartozói nem pályázhatnak. Az Index által kifogásolt nyertes gazdálkodó jelenleg 130 legelő húsmarhát tart, ezt az állományt a Hajdú-Bét csődje után kezdte családjával felépíteni, tehát egy helyben lakó, állattartást vállaló gazdálkodó nyert, aki mindenképpen jogosult a földterületek használatára, ezt még az Index sem kérdőjelezi meg.

Egy pályáztatási folyamat során természetes, hogy lesznek vesztesek, képtelenség minden pályázót nyertesként kihirdetni. Mivel a HNP hamarosan újabb területekre ír ki pályázatokat, ezért javasoljuk, hogy továbbra is figyeljék a kiírásokat, hiszen – különösen a Hortobágyon – bőven lesznek még meghirdetett területek.

Felhívjuk az újságíró figyelmét, hogy a leírt területalapú támogatási összegeket az Európai Unió nem azért adja, mert annyira szereti a gazdákat, hanem azért mert ezek nélkül veszteséges lenne az ágazat, és az élelmiszerárak két-háromszor magasabbak lennének, mint jelenleg. Továbbá felhívjuk a cikk írójának figyelmét, hogy a leírt támogatási összegek esetében– véletlenül – pont a legjobb, legmagasabb elvi támogatásokból indul ki, ami a legritkább esetben fordul elő.

Megjegyezzük még, hogy az Index a leírtakkal ellentétben semmilyen formában nem kereste meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot. Jelezzük ugyanakkor, hogy szívesen állunk az Index rendelkezésére, hogy ha tényleg a valós helyzetről szeretné tájékoztatni az olvasókat, akkor előbb keresse meg a tárcát, így könnyen elkerülhetőek lesznek az ilyen félreértések.

Nyilvánosságot a nemzeti parki földpályázatoknak is! Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő közleménye

 A Hajdú-Bihar megyei Nemzeti Földalapkezelő vezetője, volt fideszes képviselő 350 hektárnyi legelőt nyert a Hortobágyi Nemzeti Park által kezelt állami földek pályázatán. A vesztes helyi gazdák felháborodása érthető, hiszen a visszaélések gyanúja vetül minden állami föld pályázaton megszerzett bérletére, egészen addig, amíg a Vidékfejlesztési Minisztérium nem változtat a titkosított, szubjektíven pontozható és jogorvoslat nélküli pályázati rendszeren.

Az Együtt – PM számos alkalommal tett konkrét javaslatot arra, hogy az állami földek hosszú távú haszonbérletének pályázati rendszerét hogyan lehetne átláthatóvá és igazságossá tenni. A VM és az NFA azonban pont az ellenkezőjét teszi: a pályázatok értékelésének titkossága mellett még a vesztes pályázatokat sem őrzik meg, ezért lehetetlen utólag bizonyítani, a nyertes jogosan kapta-e meg a földek hosszú távú bérleti jogát. Ez bizalmatlanságot és feszültséget okoz a helyi gazdálkodók között akkor is, ha a nyertes pályázó érdekében senki nem követett el visszaélést.

Az Együtt – PM nem hagyja, hogy a rezsim eltüntesse a földrablás nyomait, ezért továbbra is kérjük a vesztes gazdálkodókat, pályázataikat felbontatlanul küldjék el nekünk! Kormányváltás után a fideszes haveroknak jogsértően bérbe adott földeket vissza fogjuk szerezni, hogy a magyar föld végre valóban azoké lehessen, akik megművelik.
Budapest, 2013. szeptember 13.
Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,
az Együtt-PM szakpolitikusa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás