Hirdetés

A Normafáról szóló törvényjavaslat szavazásának elhalasztását sürgeti a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet szerint a tervezett beruházás jelentősen károsítaná a környezetet, és kérdésesnek tartja azt is, hogy a mai gazdasági helyzetben ilyen célra kellene fordítani az adófizetők pénzét.

Mi, hegyvidékiek, azaz XII. kerületiek jövőre alighanem helyi népszavazáson dönthetünk a Normafa esetleges átalakításáról. Ez jó dolog. Pokorni Zoltán polgármester az M1 Az este című műsorában elmondta: a tervezett sportpark fejlesztését megelőző Natura 2000-es vizsgálatok egy évig tartanak, s ezek eredménye alapján fogják megtervezni a sportpályák és egyéb létesítmények helyét. A vizsgálat után jön az igények felmérése, az ötletek összegzése, egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése és az ígéretek szerinnt egyeztetések velünk, itt lakókkal – írta a 12.kerulet.ittlakunk.hu.  "A végső szót a hegyvidékiek mondják ki"- fogalmazott Pokorni a tévéműsorban. A helyi népszavazásról szóló javaslatról várhatóan a jövő héten dönt a a XII. kerület képviselő-testülete. Ezek fényében nem világos, hogy miért hozott a kormány idén júliusban határozatot, s miért született a minap egyeztetések – és a tervek nyilvánosságra hozatala – nélkül egy törvényjavaslat is a Normafa átalakításáról.  
És hogy mi az a rejtélyes Natura 2000? Gyakorlatilag uniós szintű természetvédelmi övezetek hálózata. A honi területek határait Magyarország jelölte ki a csatlakozáskor, és bejelölte a Normafa vidékét is.

Néhány fontos oldal a történet hátterének megértéséhez:

A normafai fejlesztésekről szóló kormányhatározat szövege
Íme a törvényjavaslat a Normafáról!
Ilyen lesz az engesztelő kápolna a Normafánál. És íme a története

A Normafáról szóló törvényjavaslatról történő szavazás elhalasztását sürgeti a Levegő Munkacsoport.

A Kövér László házelnöknek és Rogán Antal frakcióvezetőnek írt levelében a civil szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslatban előirányzott beruházás jelentősen károsítaná a környezetet, továbbá kétséges, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ilyen célra kellene fordítani az adófizetők pénzét.
A tervek szerint több ezer férőhelyes parkoló, sípályák, felvonók, hóágyúk működéséhez szükséges föld alatti víztározó, bobpálya, különböző épületek és egyéb további létesítmények kerülnének megépítésre a jelenlegi zöldterületek helyén. A kormány úgy fogadtatná el a törvényt, hogy a tervezett beruházásról nem készült sem gazdasági, sem környezeti hatástanulmány.

A beruházás természetvédelmi területen valósulna meg, ami uniós szabályozásba is ütközik. A területen sok fát kellene kivágni. Jelentősen megnövekedne a gépjármű-forgalom, szintén hozzájárulva a környék és a főváros környezeti állapotának romlásához.
A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint már önmagában is aggályos, hogy a főváros egy rendkívül értékes zöldfelületét, kirándulóhelyét épületekkel, utakkal, és gépekkel teleszórt sportkomplexummá alakítanák át.

Megkérdőjelezhető a valóságtartalma a törvényjavaslat indokolásában szereplő érvnek, miszerint a tervezett beruházást a fővárosi polgárok igénylik. Nekik nincs tudomásuk előzetes felmérésről, kutatásról, társadalmi vitáról.

A Levegő Munkacsoport levele itt olvasható >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás