A rovat kizárólagos támogatója

Minden eddiginél erélyesebben akarják felhívni a világ figyelmét a héten Stockholmban tanácskozó tudósok arra, hogy a klímaváltozást az emberiség idézte elő. Ha a kormányok nem lépnek közbe, további hőhullámokra, aszályokra és áradásokra kell számítani ebben a században.

Szeptember 23. és 26. között a svéd fővárosban tanácskozó 195 kormány szakértői, valamint tudósok véglegesítik a klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottság (IPCC) jelentését. A péntekre elkészülő dokumentum lesz az útmutató a kormányok számára, hogy az ENSZ égisze alatt 2015 végére összehangolt stratégiát dolgoznak ki a klímaváltozás megfékezésére.  A jelentéstervezet azt állítja, hogy az emberi tevékenység – legfőképpen a fosszilis tüzelőanyagok elégetése – legalább 95 százalékos valószínűséggel felelős az 1950-es évek óta bekövetkezett globális felmelegedésért. A 2007-es jelentésben ennek valószínűségét 90 százalékra tették, 2001-ben pedig még csak 66 százalékra.

„Nagy bizonyossággal ez emelte az óceánok hőmérsékletét, olvasztotta meg a havat és a jeget, emelte globálisan a tengerszintet és váltott ki éghajlati szélsőségeket” – utal a dokumentum az emberiség által okozott felmelegedésre. A tervezet hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás legtöbb hatása még súlyosabb lehet, ha az országok nem csökkentik radikálisan károsanyag-kibocsátásukat.

Önmagában az, hogy 90-ről 95 százalékra nőtt az emberi felelősség valószínűsége, nem fokozná nagyon a kormányok és a közönség figyelmét, vélekedett Alden Meyer az amerikai székhelyű Elkötelezett Tudósok Szövetségének (Union of Concerned Scientists, UCS) tagja. Ugyanakkor a szélsőséges időjárási jelenségek miatt, mint a világ gabonaárait megnövelő 2010-es orosz aszály vagy a tavalyi szupervihar az Egyesült Államokban, az emberek mélyebben átérzik a klímaváltozás veszélyeit.

A jelentéstervezet figyelmeztet arra, hogy az évszázadban 4,8 Celsius-fokkal nőhet a hőmérséklet, ám az üvegházhatású gázok visszaszorításával elérhető, hogy csak 0,3 Celsius-fokos emelkedés következzen be. A dokumentum továbbá rámutat arra, hogy a 21. században eddig 19 centimétert emelkedett tengerszint további 26-81 centit nőhet a század végére, és ennek következtében a tengerpartokon élők százmilliói kerülhetnek veszélybe. Ez az új adat sötétebb képet mutat a 2007-es jelentésben előrevetítettnél. Az eltérést az okozhatja, hogy akkor nem vették teljes mértékben tekintetbe a grönlandi és az északi-sarki jég olvadását.

A jelentés külön foglalkozik annak magyarázatával, hogy miért nem nőtt jelentősen ebben az évszázadban a hőmérséklet. A klímatörténetben nem ritka az ilyen 15 éves szünet – fogalmazott az IPCC, előrevetítve, hogy a következő években folytatódik a felmelegedés.  Az 1988-ban megalakult Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) öt-hat évente készít hasonló klímajelentéseket. A mostani az ötödik ilyen dokumentum, amely az előzőekkel összhangban arra a következtetésre jutott, hogy a felmelegedés elsődleges okozója az emberi tevékenység. A tudóscsoport nem végez önálló kutatásokat, hanem a világszerte publikált vizsgálati eredmények alapján dolgozik.

Kapcsolódó anyagok:

90 év – 4 fok melegedés – katasztrófa

Nincs is klímaváltozás, szennyezz nyugodtan

Bebiztosított klímaváltozás

Évi 3 kilométerrel terjednek a kártevők

1901 óta az idei volt a tizedik legmelegebb nyár

Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biodiverzitás

Unikornis-díj a klímaváltozást tagadóknak

A emberiség okozza a felmelegedést

Legijesztőbb IPCC klímajelentés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás